Lahodné hovězí na pepři a červeném víně

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 3
Příprava: 10 minut
Vaření: 100 minut
Nechejte vyniknout chuť hovězího masa. S lahví červeného vína chutná nejlépe!
Zatažené maso podlijeme dílem vína a dílem vývaru.
Zákadem úspěchu je kvalitní hovězí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2923 KJ
bílkovina
37 g
sacharidy
34 g
tuky
33 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
2 g
cukry
2 g
vápník
1,166 g
sůl
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
lepek
1 g
fosfor
608 mg
hořčík
514 mg
draslík
414 mg
železo
42 mg
mangan
17 mg
sodík
14 mg
zinek
12 mg
cholesterol
10 mg
měď
6 mg

Ingredience

  • 0,5 kg hovězí zadní
  • 0,5 l hovězího vývaru (nebo vody)
  • 0,5 l červeného vína (Melrot, Shiraz)
  • 3 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20 kuliček celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 ks bobkového listu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Hovězí maso odblaníme/očistíme a nakrajíme na menší kostky. (Odkrojky nevyhazujeme, můžeme je využít na polévku)
  2. Kostky masa důkladně osolíme a opepříme.
  3. Cibuli a česnek oloupeme - cibuli nakrájíme nadrobno.
  4. V hrnci s tlustým dnem rozehřejeme sádlo.
  5. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme celé stroužky česneku, pepř a nové koření.
  6. Restujeme dozlatova až dohněda. Koření krásně půstí aroma.
  7. Vyjmeme česnek a vložíme k cibulovému základu maso.
  8. Maso zprudka orestujeme tak, aby se ve všech stran zatáhlo.
  9. Pro podlévání je vhodné zvolit hutnější červené víno např. Merlot nebo Shiraz, šťáva bude výraznější a “kulatější”.
  10. Nemáte li čerstvý, nebo zamražený vývar, můžete podlévat i vodou, pravděpodobně ale bude posléze potřeba dochutit šťávu např. masoxem.
  11. Jakmile je maso zatažené, přidáme bobkový list, díl vývaru a díl červeného vína.
  12. Podléváme postupně po malých dávkách tak, aby maso nebylo zcela ponořené, ale ani na suchu.
  13. Vaříme pod pokličkou na mírném plameni cca. 1,5 h - velmi záleží na tuhosti masa.
  14. Maso průběžně mícháme a podléváme.
  15. Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho do misky.
  16. Šťávu přecedíme (lehce tak odstraníme kuličky koření) a zlehka můžeme propasírovat zbytky cibule. Dosáhneme tak hladké šťávy.
  17. Pro trochu hutnější omáčku můžeme zahustit přibližně 3 lžícemi hladké mouky rozmíchané v 3dl vody (toto je orientační objem, vycházejte prosím z vašich chuťových preferencí - zahuštění není nutné).
  18. Po vmíchání nechte šťávu důkladně převařit (alespoň 5 minut), aby nebyla moučná.
  19. Jakmile je šťáva hotová, vložte zpět kousky masa a nechejte prohřát.

  20. Hovězí kostky je možné podávat s rýží či těstovinou. Vynikající jsou jako příloha také švábské špecle (můžete koupit hotové např. z Lidlu). Při podávání je postačí orestovat v hluboké pánvi na lžíci oleje.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat