Steak z lososa na islandský způsob

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
98596 KJ
bílkovina
3988 g
tuky
718 g
sacharidy
20 g
cukry
17 g
nasycené mastné kyseliny
15 g
mononenasycené mastné kyseliny
9 g
vláknina
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
cholesterol
78 mg
vápník
56 mg
fosfor
21 mg
hořčík
20 mg
draslík
14 mg
sodík
10 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 400g hroznové víno
  • 50g máslo
  • 100ml bílé víno
  • citron
  • Steak z lososa

  • 800 g losos filet s kůží
  • 80g máslo
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Hrozny překrájíme na polovinu. Na pánvi rozpustíme polovinu másla, poklademe hrozny, rozříznutou stranou dolů.
  2. Opečeme do zlatova. Vytáhneme z pánver, vlijeme bílé víno a necháme vyvařit.
  3. Vrátíme hrozny, lehce přisolíme, zakápneme citronem a rozmícháme se zbytkem másla, tím to vlastně zahustíme.
  4. Omáčku i s hrozny nalijeme na hotovou rybu a podáváme třeba s pečenými bramborami.

Steak z lososa:

  1. Filet z lososa nakrájíme na čtyři stejné porce, osolíme opepříme a necháme chvilku odpočinout.
  2. Mezitím rozpálíme pánev na středním ohni a dáme pár kapek olivového oleje.. (popřípadě můžeme olej vetřít do kůže lososa a na pánev nedávat nic.)
  3. Lososa položíme na středně rozpálenou pánev kůží dolů, protože pečeme rybu na kůži, přidržíme ji chvilku obracečkou, ohěň ztlumíme a pomalu opékáme, dokud kůže není do zlatohněda..Do té doby neobracíme..potom lososa opatrně obrátíme. Vložíme kousek studeného másla(pokud máme snítku tymiánu, přihodíme k máslu - dodá voňavé aroma) a až začne pěnit, přelijeme několikrát touto pěnou polévkovou lžící lososa, tzv glazujeme..
  4. Z druhé strany opékáme už jen krátkou chviličku - nesmíme rybu přetáhnout.
  5. Musí být jakoby lehce do růžova, aby zůstal šťavnatý. Chuťový rozdíl mezi rybou šťavnatou a vysušenou je propastný.
  6. Hotový steak přendáme na talíř a necháme minutku vydechnout. Můžeme pokapat citronovou šťávou. Nebo s nočkem creme - fraiche třeba.

  7. Druhý způsob:

  8. Lososa opečem na kůži více zprudka, kratší dobu cca 1 minutu.
  9. Přendáme na pekáček°, na každý kousek dáme tenký plátek omytého citronu, na ten položíme kousek másla a třeba, jestli máme snítku tymiánu a vložíme do předehřáté trouby.
  10. Pečeme na 190 °C 6 - 8 minut, v závislosti na výšce steaku - než to vychytáte, je lepší rybu vytáhnout dříve a popřípadě dopéct. Nejvíc rybě ublížíte, když ji moc vysušíte. Výška steaků se může poměrně lišit a každá trouba peče jinak - časy jsou tedy orientační.
  11. Bylinky na lososa můžeme dát prakticky jakékoliv nám chutnají. Tymián, šalvěj, ale i rozmarýn, oregáno.
  12. Ovšem i losos bez bylinek je výborný.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.