Pečené vepřové, kysané zelí, bramborové šišky

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 20 minut
Vaření: 180 minut
aneb vepřo, knedlo, zelo .....
vepřo, knedlo, zelo

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2796 KJ
sacharidy
63 g
tuky
31 g
bílkovina
31 g
mononenasycené mastné kyseliny
16 g
nasycené mastné kyseliny
9 g
vláknina
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
draslík
1,349 g
lepek
1 g
sůl
1 g
cukry
1 g
sodík
450 mg
fosfor
230 mg
vápník
142 mg
cholesterol
120 mg
hořčík
115 mg
železo
6 mg
zinek
5 mg
mangan
1 mg

Ingredience

    Pečené vepřové

  • 800 g vepřové krkovice ( nebo plece )
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1/2 polévkové lžíce hladké mouky
  • Kysané zelí

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • trocha cukru
  • ocet
  • Bramborové šišky

  • 600 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 60 g krupice
  • 1 vejce
  • trocha hladká mouka (na podsypání)
  • sůl

Postup:

Pečené vepřové:

  1. Vepřové maso - v tomto receptu je použita plec, ovšem můžeme péci i z boku či krkovice - nakrájíme na větší kostky, cca 2 na porci.
  2. Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek a na proužky nakrájenou cibuli. Promícháme a necháme odležet, ideálně přes noc v lednici, ale alespoň 1 hodinu.
  3. Maso přendáme se vším, v čem bylo naloženo na pekáček, před tím, než dáme maso do trouby, necháme ho půl hodinky při pokojové teplotě.
  4. Přidáme lžíci sádla a dáme péci - 160 °C 40 minut pod pokličkou.
  5. Pokličku odstraníme. Maso otočíme, zvedneme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších deset minut. Zase obrátíme a pečeme dalších deset minut. Občas přelijeme výpekem a tento postup opakujeme, dokud maso není měkké a upečené do zlatova. Poklička nám pomohla, aby maso dříve změklo a nevysušilo se a pečení bez pokličky při vyšší teplotě dodá masu barvu a kůrčičku.
  6. Až je maso měkké, odděláme ho stranou a udržujeme v teple - přikryté.
  7. Výpek z pekáčku stěrkou přemístíme do kastrolku, případně, což je asi lepší verze - přemístíme pekáček na sporák na střední oheň, šťávu vydusíme až zůstane jen sádlo, nasypeme trochu hladké mouky, dobře zarestujeme do hněda.
  8. Zalijeme trochou studené vody, raději méně a postupně přidávat jak to houstne. Za stálého míchání přivedem k varu, ochutnáme, popřípadě dosolíme. Pár minut provaříme a máme parádní šťávičku s chutí pečeného masa. Lze to samozřejmě i bez mouky, jen přidáním vody a odglazováním, čili odvařením napečenin.
  1. Do kastrolu vhodíme trochu kmínu - cca půl kávové lžičky, možná trošku více - a na sucho jej chvilku pražíme, až zavoní.
  2. Přidáme sádlo a do rozpuštěného sádla na kostičky nakrájenou cibuli. Tu trošku osolíme.
  3. Opékáme do zlatohněda. Větší čás sádla z kastrolu přes cedník přelijeme do menšího rendlíku a odděláme stranou.
  4. Do kastrolu se zbytkem sádla a cibulí vložíme zcezené zelí a společně restujeme, za občasného míchání, aby se pepřipálilo - čím déle tíme lépe, minimálně však deset minut. Nepříliš zprudka. Zelí je potřeba opéct jakoby do lehce do zlatova. Zalijeme horkou vodou, jen po hladinu zelí.
  5. Vaříme téměř do měkka, cca deset minut.
  6. Mezitím si v rendlíku, kam jsem zcedili sádlo, připravíme jíšku. Nasypeme do něj hladkou mouku a zvolna opečeme do zlatova. Můžeme přidat trochu sádla, aby se jíška dobře prosmažila.
  7. Zalijeme trochou studené vody a dobře rozšleháme.
  8. Z uvařeného zelí zcedíme část vody a odděláme stranou.
  9. Vlijeme do zelí rozšlehanou jíšku, rozmícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme ještě aspoň 5 - 6 minut probublávat, až nebudete cítit chuť mouky.
  10. Hustotu můžeme ovlivnit přidáním vody, kterou jsme vycedili z uvařeného zelí.
  11. Chuť doladíme solí, cukrem a octem. Nebo i nálevem ze zelí, ovšem pokud jsme ho nevylili.

Je potřeba dochucení věnovat trpělivost a dochucovat tak dlouho, dokud vám nebude opravdu chutnat. Někdo raději sladší a kysané zelí může cukru pobrat docela dost, někdo raději kyselejší. Proto neudávám u těchto docuchovadel přesné váhy, protože přesně to nejde nikdy :)

Bramborové šišky:

  1. Brambory upečeme v troubě cca (160°C , 50 minut) nebo je můžeme uvařit ve slupce v osolené vodě. Pokud je upečeme, výsledná chuť bude o něco bramborovější.
  2. Vychladlé nastrouháme na jemném struhadle.
  3. Přidáme hrubou mouku, krupici, vejce, sůl a vypracujeme těsto.
  4. Vytvarujeme malé šišky (snažíme se pracovat rychle – těsto může řídnout), při práci podsypáváme šišky moukou, aby se nelepili.
  5. Šišky uvaříme v lehce osolené vroucí vodě. Až vyplavou na povrch, jsou hotové. Pro jistotu jednu můžete překrojit uprostřed a přesvědčit se. Popřípadě chvilku přidat.
  6. Hotové, vychladlé šišky můžeme opéct na sádle ze všech stran lehce do zlatova a podávat třeba se zelím a pečeným vepřovým, posypané opečenou cibulkou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat