Domácí pečená banánová granola

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 15
Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut
Zapomeňte na rozmočené kupované müsli, z něhož půl vyhodíte, protože vám směs nechutná. Domácí lahodná křupavá směs za pár minut.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1158 KJ
sacharidy
26 g
tuky
15 g
bílkovina
6 g
cukry
6 g
vláknina
5 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
802 mg
fosfor
510 mg
hořčík
260 mg
vápník
133 mg
železo
10 mg
mangan
9 mg
sodík
6 mg
zinek
3 mg
měď
1 mg

Ingredience

    Legenda (hrnek - 250 ml)

    Přeliv:

  • 2 banány (přezrálé)
  • 6 pl kokosového oleje
  • 4 pl medu
  • Sypká směs:

  • 1.5 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku nasekaných mandlí
  • 1/4 hrnku nasekaných slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku quinoových vloček
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 pl chia semínek
  • 2 pl lněných semínek
  • 1 pl nepražených kakaových bobů
  • 1 pl skořice
  • 3 pl brusinek

Postup:

  1. Směs ořechů nasekejte na menší kousky. Není potřeba sekat nijak důsledně, větší kousky v mixu nevadí.
  2. Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Nebojte se experimentovat, jeden druh ořechů můžete zaměnit za druhý, nebo část ingrediencí vynechat.
  3. Quinoové vločky i kakaové boby seženete ve zdravé výživě, stejně tak chia semínka.
  4. Pro úspěšný výsledek postačí dodržet poměr sypké směsi a přelivu.
  5. V rendlíku s tlustým dnem zahřejte kokosový olej a med. Pozor, abyste směs nepřepálili, stačí ji prohřát, aby se propojila.
  6. Odstavte směs z ohně a rozmačkejte v ní banány. Ty následně při pečení směs báječně osladí a provoní.
  7. Banánovým přelivem zalejte sypkou směs a důkladně promíchejte tak, aby byly všechny části obalené a nezůstaly suché.
  8. Směs rozložte na pečícím papírem vyložený plech - směs vyjde na 2 plechy, rozložte dostatečně, aby nevznikly velké hroudy a směs se dobře opekla ze všech stran.
  9. Vložte do vyhřáté trouby na cca 160° (horkovzdušná) a pečte dozlatova cca 10 minut.
  10. Směs alespoň dvakrát během pečení promíchejte a kontrolujte, abyste ji nespálili - oříšky by zhořkly!
  11. Po upečení nechte zcela vychladnout. Poté vmíchejte nahrubo nasekané brusinky (nebo vámi zvolené sušené ovoce).
  12. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby směs nezvlhla.
  13. Podávejte vmíchané do mléka, jogurtu, nebo jen tak, jako zdravější alternativu ke sladkostem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.