Vláčná bábovka s cuketou (včetně veganské verze)

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 20
Příprava: 10 minut
Vaření: 45 minut
Jednoduchý a klasický dezert, který má čestné místo v české kuchyni. S cuketou je bábovka ještě vláčnější a nikdy není suchá.
Bábovka má čestné místo v české kuchyni.
Vláčná bábovka s cuketou (včetně veganské verze)

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
916 KJ
sacharidy
36 g
cukry
16 g
tuky
6 g
bílkovina
4 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
44 mg
fosfor
42 mg
vápník
23 mg
cholesterol
13 mg
sodík
9 mg
hořčík
8 mg

Ingredience

    Suroviny (hrnek = 300 ml)

  • 450 ml polohrubé mouky
  • 2 vejce (pro vegan verzi 1/2 hrnku jablečného pyré)
  • 300 ml cukru moučka
  • 100 ml oleje
  • 150 ml (rostlinného) mléka
  • 1 menší cuketa (cca hrnek)
  • hrst jemně mletých vloček
  • balení vanilínového cukru
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • lžíce kakaa
  • špetka soli
  • trocha kokosového oleje (na vymazání formy)
  • trocha strouhanky (na vysypání formy)

Nástroje

    Forma na bábovku
  1. Cuketu omyjte a nahrubo nastouhejte (netřeba loupat).
  2. Ve větší míse vyšlehejte vajíčka s cukrem (i vanilkovým) - chcete li veganskou verzi, vyšlehejte s cukrem jablečné pyré.
  3. Přidejte mléko (pro veganskou verzi rostlinné) a olej - vyšlehejte ručně, nebo za pomoci mixéru.
  4. Vmíchejte nastrouhanou okapanou cuketu.
  5. Postupně vmíchejte veškerou mouku, kypřící prášek, sodu a nakonec špetku soli pro výraznější chuť.
  6. Nakonec vmíchejte hrst vloček.
  7. Formu na bábovku vymažte kokosovým olejem a vysypejte strouhankou.
  8. Těsto je poněkud řidší, než jste pravděpodobně u bábovky zvyklí - to je v pořádku.
  9. Polovinu směsi vlijte do formy. Do zbylé poloviny vmíchejte lžíci kakaa a důkladně promíchejte.
  10. Kakaovou směs nalijte do formy - vytvoříte tím mramorový efekt bábovky.
  11. Prvních cca 10 minut pečte na 180°, poté stáhněte na 160°(horkovzduch).
  12. Doba pečení je přibližně 3/4 hodiny - bábovku zkoušejte špejlí - jakmile je vytažená špejle zcela suchá, bábovka je hotová.
  13. Po upečení překlopte na velký talíř a zlehka zkuste bábovku vyklepnout - pokud se ji nedáří oddělit od formy, překryjte formu na několik minut mokrou utěrkou.
  14. Po vyklepnutí bábovku ještě teplou pocukrujte moučkouvým cukrem - vytvoří krásnou krustičku.
  15. S rozkrojením počkejte až do úplného vychladnutí, jinak by mohla bábovka klesnout!

Bábovka s cuketou je báječně vláčná i několik dnů po pečení - pokud vám do té doby vydrží. Nebojte se ji po několika dnech třeba zlehka nasucho opéct na pánvi a potřít marmeládou. Budete tak mít příjemnou změnu.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.