Vláčná bábovka s cuketou (včetně veganské verze)
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 916 KJ
- sacharidy
- 36 g
- cukry
- 16 g
- tuky
- 6 g
- bílkovina
- 4 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 44 mg
- fosfor
- 42 mg
- vápník
- 23 mg
- cholesterol
- 13 mg
- sodík
- 9 mg
- hořčík
- 8 mg
Ingredience
- 450 ml polohrubé mouky
- 2 vejce (pro vegan verzi 1/2 hrnku jablečného pyré)
- 300 ml cukru moučka
- 100 ml oleje
- 150 ml (rostlinného) mléka
- 1 menší cuketa (cca hrnek)
- hrst jemně mletých vloček
- balení vanilínového cukru
- 1/2 balení prášku do pečiva
- lžička jedlé sody
- lžíce kakaa
- špetka soli
- trocha kokosového oleje (na vymazání formy)
- trocha strouhanky (na vysypání formy)
Suroviny (hrnek = 300 ml)
Nástroje
-
Forma na bábovku
- Cuketu omyjte a nahrubo nastouhejte (netřeba loupat).
- Ve větší míse vyšlehejte vajíčka s cukrem (i vanilkovým) - chcete li veganskou verzi, vyšlehejte s cukrem jablečné pyré.
- Přidejte mléko (pro veganskou verzi rostlinné) a olej - vyšlehejte ručně, nebo za pomoci mixéru.
- Vmíchejte nastrouhanou okapanou cuketu.
- Postupně vmíchejte veškerou mouku, kypřící prášek, sodu a nakonec špetku soli pro výraznější chuť.
- Nakonec vmíchejte hrst vloček.
- Formu na bábovku vymažte kokosovým olejem a vysypejte strouhankou.
- Těsto je poněkud řidší, než jste pravděpodobně u bábovky zvyklí - to je v pořádku.
- Polovinu směsi vlijte do formy. Do zbylé poloviny vmíchejte lžíci kakaa a důkladně promíchejte.
- Kakaovou směs nalijte do formy - vytvoříte tím mramorový efekt bábovky.
- Prvních cca 10 minut pečte na 180°, poté stáhněte na 160°(horkovzduch).
- Doba pečení je přibližně 3/4 hodiny - bábovku zkoušejte špejlí - jakmile je vytažená špejle zcela suchá, bábovka je hotová.
- Po upečení překlopte na velký talíř a zlehka zkuste bábovku vyklepnout - pokud se ji nedáří oddělit od formy, překryjte formu na několik minut mokrou utěrkou.
- Po vyklepnutí bábovku ještě teplou pocukrujte moučkouvým cukrem - vytvoří krásnou krustičku.
- S rozkrojením počkejte až do úplného vychladnutí, jinak by mohla bábovka klesnout!
Bábovka s cuketou je báječně vláčná i několik dnů po pečení - pokud vám do té doby vydrží. Nebojte se ji po několika dnech třeba zlehka nasucho opéct na pánvi a potřít marmeládou. Budete tak mít příjemnou změnu.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.