Sacher dort

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Příprava: 15 minut
Vaření: 45 minut
proslavený čokoládový dezert

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2073 KJ
sacharidy
60 g
cukry
48 g
tuky
25 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
bílkovina
5 g
vláknina
3 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
cholesterol
115 mg
fosfor
94 mg
draslík
64 mg
sodík
26 mg
vápník
23 mg
hořčík
13 mg

Ingredience

  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 7 vajec
  • 400 g 70% hořké čokolády
  • 160 g hladké mouky
  • 150 g krystalového cukru
  • 300 g meruňkového džemu
  • sůl

Postup:

  1. Polovinu čokolády rozpustíme společně s máslem ve vodní lázni a necháme chvíli vychladit.
  2. Vejce rozklepneme žloutky a bílky zvlášť.
  3. Žloutky v robotu šleháme společně s moučkovým cukrem do husté pěny a tu přemístíme do větší misky.
  4. Do žloutkové pěny vmícháme rozpuštěnou čokoládu.
  5. Nyní můžeme lehce vmíchat mouku. Můžete použít vařečku nebo stěrku a pomalu mícháme a mícháme, až těsto jakoby utaháme do kompaktní hmoty.
  6. Bílky se špetkou soli ušleháme do pevného sněhu a opět stěrkou pomalu a opatrně vmícháme do těsta. Jen zlehka.
  7. Do dortové formy dáme pečící papír a těsto do ní vlijeme a uhladíme stěrkou.
  8. Pečeme na 170 °C 35 - 45 minut. Ke konci můžeme vyzkoušet špejlí zda už nelepí. Tím poznáme, že máme hotovo.
  9. Vychladlý korpus odstraníme s formy a dlouhým nožem překrojíme podélně na polovinu.
  10. Rozkrojenou spodní část namažeme cca polovinou jamu, přiklopíme druho částí korpusu a zvrchu namažeme zbytkem marmelády. Necháme vychladit.
  11. Mezitím si připravíme polevu.
  12. Z cukru a asi 0,1l vody připravíme rozvar. V něm rozpustíme zbytek čokolády a necháme trochu vychladit.Musí zůstat tekutá.
  13. Korpus, pomazaný jamem opatrně polijeme čokoládou a rozetřeme opatrně stěrkou, aby pokryla celý dort.
  14. Necháme vychladit.
  15. Podáváme se šlehačkou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat