Moravské koláčky
JiřinkaSložení porce
    hodnoty jsou pouze orientační  
  - energie
 - 2337 KJ
 - sacharidy
 - 80 g
 - cukry
 - 28 g
 - tuky
 - 22 g
 - bílkovina
 - 11 g
 - draslík
 - 3,791 g
 - polynenasycené mastné kyseliny
 - 3 g
 - nasycené mastné kyseliny
 - 3 g
 - vláknina
 - 1 g
 - lepek
 - 1 g
 - mononenasycené mastné kyseliny
 - 1 g
 - fosfor
 - 478 mg
 - vápník
 - 286 mg
 - hořčík
 - 245 mg
 - cholesterol
 - 68 mg
 - sodík
 - 18 mg
 - železo
 - 11 mg
 - mangan
 - 2 mg
 - měď
 - 1 mg
 - zinek
 - 1 mg
 
Ingredience
- 500 g hladké mouky
 - 100 g majonézy
 - 100 ml oleje
 - 3 žloutky
 - 5 lžic cukru
 - 50 g droždí
 - 250 ml mléka
 - Špetka soli
 - 250 g měkého tvarohu
 - 50 g cukru moučkového
 - 1 žloutek
 - 50 g hrozinek
 - 300 g povidel
 - 1 vanilkový cukr
 - 3 lžíce kristalového cukru
 - 3 lžíce másla
 - 4 lžíce hrubé mouky
 
Těsto
Tvarohová náplň
Ostatní suroviny
Drobenka
Postup:
- 
Drobenka
- Do misky si smícháme mouku s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo a vanilkový cukr. Vše promícháme lžící, aby se nám z toho nadělaly hrudky-drobenka.
 
 - 
Tvarohová náplň
- Do misky dáme tvaroh, cukr, žloutek, rozinky a rozmícháme.
 
 - 
Těsto
- Nejdříve si uděláme kvásek. Do malé misky si dáme 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek promícháme a necháme vzejít.
 - Do mísy nasypeme mouku, přidáme majonézu, 100 ml oleje, sůl, žlotky, cukr, mléko a kvásek. Těsto důkladně zaděláváme, tak dlouho, dokud se těsto přestane lepit a začnou se dělat bubliny.
 - Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
 
 - 
Výroba koláčků
- Po vykynutí těsta si na vál dáme trochu mouky a lžičkou vyhazojeme kousky těsta. Z kousků těsta děláme placičky a doprostřed dáváme buď trochu povidel a/nebo tvarohové náplně.
 - Potom zabalíme, tak aby nám náplň nevytekla. Skládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.
 - Necháme chvíli kynout na plechu a potom dáme do trouby na 180 stupňů 20 minut.
 - Po vyndání horké ocukrujeme vanilkovým cukrem.
 
 - Koláčky jsou výborné, nemusí se péct jen na svatbu.
 
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
                  
            Poctivý rebarborový koláč s jahodami
          
                  
            Telecí pečeně na víně
          
                  
            Krémová papriková polévka s kukuřicí
          
                  
            Šunkofleky
          
              
      Vyžadován uživatelský účet
  
    Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.  
  Děkujeme za Váš komentář
  
        Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
        Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
        Zabere to jen chvilku.
      
    Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
  
        Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
        účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
        se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.