Hovězí guláš
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2698 KJ
- bílkovina
- 54 g
- sacharidy
- 40 g
- tuky
- 29 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 14 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- cukry
- 2 g
- draslík
- 1,35 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- fosfor
- 758 mg
- vápník
- 462 mg
- hořčík
- 253 mg
- cholesterol
- 182 mg
- sodík
- 120 mg
- železo
- 19 mg
- měď
- 17 mg
- zinek
- 8 mg
- mangan
- 6 mg
Ingredience
- 800 g hovězí kližky
- 3 větší cibule
- 4 lžíce sádla
- 6 stroužků česneku
- kmín celý
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce mleté sladké papriky
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- 1 l hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- 2 lžíce hladké mouky
Postup:
- Kližku nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme a necháme půl hodiny odpočívat.
- V kastrolu opražíme chvilku na sucho kmín. Přidáme sádlo a cibuli nakrájenou na kostičky.
- Tu zvolna restujeme do zlatohněda. Čím je tmavší cibule, tím bude tmavší šťáva. Jen ji nesmíme spálit. Nasypeme koření.
- Maso přihodíme k cibuli, přidáme nasekaný česnek a opékáme do hněda. Maso pustí šťávu a my musíme dusit za občasného míchání do té doby, než se šťáva vydusí na tuk.
- Kastrol stáhneme z plamene a přidáme do základu papriku. Je potřeba ji dát do dostatečného množství tuku, aby se dobře rozpustila. Promícháme a vrátíme na plamen, přidáme lžíci protlaku a zalijeme ihned asi polovinou horkého vývaru. Papriku nesmíme připálit, má tendenci hořknout.
- Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a zvolna vaříme do změknutí masa. Občas promícháme a můžeme podlít trochou vývaru.
- Měkké maso vyjmeme a dáme stranou.
- Tuk z povrchu sebereme lžící do malého rendlíku. Nasypeme do něj mouku a připravíme takhle jíšku.
- Jíšku rozšleháme ve trošce chladného vývaru a vlijeme do šťávy. Promícháme, přivedeme k varu a necháme zvolna probublávat, dokud cítíme v chuti mouku.
- Šťávu můžeme naředit zbytkem vývaru.
- Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Podáváme posypané cibulí, s pečivem nebo knedlíkem.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Máslové velikonoční jidášky
Pečená krkovička
Pletýnka se slaninou a sýrem
Štrúdl každý pes jiná ves (banánový a jablečný)
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.