Pečená paprikovo rajčatová polévka

Petrusia
Počet porcí: 3
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Polévka, která vám vyrazí dech svou vůní i jednoduchostí. Hustý krém, který se krásně hodí do zimního počasí - i jako hlavní chod
Zeleninu posypte rozmarýnem, bazalkou a tymiánem.
Zeleninu posypte rozmarýnem, bazalkou a tymiánem.
Rajčata krásně pustí šťávu
Po upečení pečlivě vysbírejte bobkové listy atd.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1228 KJ
tuky
25 g
mononenasycené mastné kyseliny
17 g
sacharidy
12 g
cukry
5 g
bílkovina
3 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
vláknina
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
draslík
815 mg
fosfor
195 mg
vápník
186 mg
hořčík
93 mg
sodík
12 mg
železo
6 mg
zinek
4 mg
měď
1 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 6 masitých zralých rajčat
  • 2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvých bazalkových lístků (v nouzi lze nahradit sušenými)
  • 2 dlouhé snítky čerstvého rozmarýnu (v nouzi lze nahradit sušeným)
  • 4 bobkové listy
  • polévková lžíce tymiánu
  • šťáva z půl citrónu
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 250 ml vody
  • trochu slunečnicových semínek (nebo dýňová)
  • sůl
  • pepř

Nástroje

    ponorný mixér

Postup:

  1. Při přípravě této skvostné husté polévky začněte vyhřátím trouby na 200°C.
  2. Během nahřívání si vymažte olejem dvě zapékací misky (nebo jeden větší vysoký plech).
  3. Papriky zbavte semínek a stopky, a nakrájete na osminky. Rajčata rozčtvrťte.
  4. Zeleninu vložte do jednotlivých zapékacích misek a bohatě posypte rozmarýnem, natrhanými lístky bazalky a tyminánem.
  5. Zlehka osolte a opepřete.
  6. Do každé zapékací misky dejte jeden nakrájený stroužek česneku a pár bobkových listů.
  7. Bohatě pokapejte povrch olivovým olejem.
  8. Vložte do trouby a pečte přibližně půl hodiny, dokud není zelenina krásně měkká. Dle potřeby můžete zlehka podlít vodou (hlavně papriky, nepustí totiž tolik šťávy jako rajčata).
  9. Jakmile vyndáte misky z trouby, pečlivě vysbírejte bobkové listy, snítky rozmarýnu a česnek (nešly by dobře rozmixovat a zanechaly by v polévce pachuť).
  10. Zeleninu přendejte do hrnce, slijte sem i případnou šťávu z pekáčků - můžete použít trochu připravené vody na jejich vymytí - bylo by škoda přijít o tento výborný výpek!
  11. Zeleninu zakápněte citronovou šťávou a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  12. Podle chuti můžete trochu doředit horkou vodou, pokud je krém příliš hustý.
  13. Polévku není potřeba převařovat, pokud jste postupovali rychle a zelenina je ještě horká z trouby. Zachováte tak více živin ze zeleniny.
  14. Podávejte třeba s na pánvi opraženými slunečnicovými semínky, zakápnuté smetanou, nebo si užijte jednoduchou a krásnou chuť polévky jen tak.
  15. K polévce se skvěle hodí opečený semínkový chléb, nebo krutony.

Chutnalo vám?

Ohodnoťte recept

Přidat
Jiřinka (moderátor)
2016-11-08 20:16:08
To nemá chybu
Mišula
2016-11-08 18:25:31
Moc zajímavý recept a krásné fotky :-)
Storno
Přidat