Hovězí na víně

Miška
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 230 minut
Hovězí na víně z hovězích líček nebo kližky - jídlo, které oslní nejednu ženu.

Ingredience

    Na přípravu hovězího

  • 1 kg hovězích líček (nebo kližka)
  • 50 g sádla
  • 4 mrkve
  • 4 petržele
  • 1 celer
  • 0,5 l hovězího vývaru domácího
  • 0,5 l suchého červeného vína
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • Kaše:

  • 1 kg brambor
  • 0,5 l mléka (popřípadě O,4 l mléka a O,1 l smetany)
  • 1 lžíce másla

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3972 KJ
sacharidy
85 g
bílkovina
63 g
tuky
30 g
cukry
10 g
vláknina
8 g
nasycené mastné kyseliny
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
draslík
1,819 g
vápník
499 mg
fosfor
388 mg
sodík
212 mg
hořčík
206 mg
cholesterol
24 mg
železo
12 mg
mangan
4 mg
zinek
2 mg
měď
1 mg

Postup:

  1. Hovězí líčka očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  2. V hrnci (který je možno i s pokličkou dát do trouby) si rozpustíme sádlo.
  3. Do rozpuštěného tuku dáme maso a zprudka je osmahneme tak, aby maso bylo tmavohnědé.
  4. Troubu mezitím rozehřejeme na 160 stupňů.
  5. Orestované maso vyndáme na talíř a do tuku vložíme najemno nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a půlku celeru a pečlivě mícháme, než se zelenina krásně dohněda opeče.
  6. Na dně hrnce by se měla vytvořit hnědá krustička, popř hnědé přípečky – ty jsou velmi důležité!
  7. Potom vrátíme maso zpět do hrnce včetně šťávy, která z něj během odpočívání vytekla
  8. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, bobkový list, tymián, sůl a pepř.
  9. Opékáme, dokud se z hrnce neodpaří veškerá tekutina.
  10. Podlijeme půllitrem červeného vína a podle potřeby dolijeme hovězím vývarem tak, aby maso bylo ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopíme poklicí a dáme na 2 hodiny do trouby péct při teplotě 160 stupňů.
  11. Po 2 hodinách maso z hrnce vyjmeme a zeleninu propasírujeme přes jemné sítko zpět. Omáčka by měla být hodně hustá s výraznou chutí.
  12. Nyní již jen necháme chvilku zlehka probublávat a popř. dochutíme nebo podléváme zbytkem červeného vína.
  13. Podáváme s bramborovým pyré: Brambory si uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme, rozmačkáme, zalijeme horkým mlékem, přidáme lžíci másla a sůl. Vyšleháme jemnou kaši.

Uživatelská Hodnocení

Nicolae
2016-12-30 10:52:25
Jiřinka
2016-11-08 20:48:18
to si musím uvařit

Další recepty

Kuře pečené na víně s bramborem
Vepřová krkovice s pečeným bramborem
Jehněčí kolínko na česneku
Plátky vepřové krkovice na medovo-vínové omáčce
Pečená kačena s červeným zelím a bramborovými šiškami