Zimní jáhelník s brusinkami a jablky

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 45 minut
Vaření: 35 minut
Teplý nebo studený, dezert nebo hlavní jídlo. Vždycky bude perfektní. Zimní jablečný jáhelník, bez lepku i mléka.
Teplý nebo studený, dezert nebo hlavní jídlo.
Do mléka přidejte hřebíček, vanilku a špetku soli

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1012 KJ
sacharidy
23 g
tuky
13 g
cukry
13 g
polynenasycené mastné kyseliny
7 g
bílkovina
6 g
vláknina
4 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
draslík
1,063 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
638 mg
hořčík
270 mg
vápník
268 mg
mangan
5 mg
železo
5 mg
sodík
5 mg
zinek
5 mg
měď
2 mg

Ingredience

  • 120 g jáhel nevařených
  • 500 ml sójového "mléka"
  • špetka soli
  • kousek vanilkového lusku
  • 3 hlavičky hřebíčku
  • 3 velká červená jablka
  • hrst brusinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • trochu kokosového oleje (na vymazání formy)
  • trochu strouhaného kokosu (vysypání formy)

Postup:

  1. Jáhly byly tradiční součástí české kuchyně, ale s boomem předvařené rýže a jiných příloh se na ně nějak pozapomnělo. Jáhelník je přitom skvělý jako sladký oběd, snídaně nebo jako neotřelý dezert pro hosty. Tento recept má nižší gramáž, je kalkulovaný na nízkou koláčovou formu a slouží jako zákusek. Pokud budete chtít zasytit více hladových krků, neváhejte zdvojnásobit dávku a péct ve vyšší dortové formě. Tak i tak bude chutnat skvěle. Další z výčtu jeho předností je určitě i to, že je veganský a bezlepkový - zavděčíte se tak i alergikům na lepek nebo mléčnou bílkovinu. I přesto je chuťově výrazný, nepřeslazený a lahodný.

  2. Jáhly před vařením alespoň 2x spařte horkou vodou a poté ještě propláchněte - zbavíte je tak hořkosti, která je na jejich slupce.
  3. V rendlíku s tlustým dnem smíchejte proprané jáhly se sójovým (nebo jiným rostlinným) mlékem.
  4. Přidejte kousek vanilkového lusku, hřebíček a špetku soli. Díky tomu bude kaše fantasticky voňavá. Důkladně promíchejte a vařte přibližně 20 minut, dokud se všechna tekutina nevstřebá a nevznikne hustá jáhlová kaše. Vařte na mírném plameni, aby se jáhly nepřipálily.
  5. Jakmile je kaše hotová, odstavte ji a vmíchejte do ní javorový sirup. Slaďte podle své chuti a také podle použitého rostlinného mléka - liší se svou sladkostí a tak není nic jednoduššího, než kaši ochutnat. Měla by být sladká, ne planá. Směs ovoce bude naopak kyselá a dohromady bude jáhelník skvěle kontrastní.
  6. Kaši nechejte vychladnout a během chladnutí si připravte náplň.
  7. Jablka okrouhejte a nastrouhejte nahrubo a v míse je promíchejte s citrónovou šťávou. Zachovají si tak svěží barvu a budou báječně nakyslé.
  8. Vlašské ořechy a brusinky nasekejte na malé kousky a promíchejte je s jablky.
  9. Koláčovou formu důkladně vymažte kokosovým olejem a vysypejte strouhaným kokosem, aby se jáhelník nelepil.
  10. Stěrkou rozprostřete větší část kaše na dno celé formy. Na tuto vrstvu dejte jablečnou směs a stěrkou zahlaďte.
  11. Rozetřete zbylou část jáhel na povrch.
  12. Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně 35 minut. Na posledních pár minut můžete zapnout gril, aby byl povrch zlatavý a křupavý.
  13. Jáhelník podávejte teplý, nebo jej nechejte vychladnout a podávejte při pokojové teplotě.

  14. Tento zimní jáhelník obsahuje tradiční jablka a ořechy. V letní sezóně ho samozřejmě můžete dělat s čerstvým ovocem...

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.