Jehněčí kolínko na česneku

Miška
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 3
Příprava: 15 minut
Vaření: 150 minut
Celkově: 170 minut
Kolínko beránka Timmyho :)

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3099 KJ
sůl
271 g
sacharidy
79 g
bílkovina
35 g
tuky
22 g
vláknina
4 g
draslík
2,099 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
309 mg
hořčík
132 mg
vápník
128 mg
sodík
41 mg
železo
6 mg
zinek
1 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 450 g jehněčích kolínek ( 3 kusy)
  • 1 kg brambor
  • 3 řapíky celeru
  • 3 malé červené cibule
  • olivový olej
  • Trocha másla
  • sůl
  • pepř
  • trocha papriky (ideálně uzená)
  • tymián
  • rozmarýn
  • 20 g česneku ( palička česneku)
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 dcl vývaru
  • 200g drcených rajčat

Postup:

  1. Odblaňte a naložte maso – sůl, pepř, tymián, paprika a olivový olej – ideálně přes noc do lednice.
  2. Nechte maso zatáhnout na oleji, vyjměte.
  3. Přidejte máslo a dozlatova orestujte kusy cibule a řapíkatého celeru. Přidejte víno, nechte ho 5 minut provařit – tedy na vyšším plameni bez poklice nechte odpařit alkohol. Vložte čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn, vývar (zeleninový, telecí nebo hovězí…), nakládaná rajčata.
  4. Zamíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.
  5. Během toho už ideálně nastojato vraťte do hrnce nebo pekáče kolínka. Základ můžete i trochu osolit a opepřit, ale pozor, možná budeme pak ještě redukovat.
  6. Dáme přikryté do trouby na 150 °C. Po 1,5 hodině zkontrolujte, jak je maso měkké, možná bude potřebovat jen 2 – 2,5 hodinky.
  7. Připravte si česnek s olivovým olejem do alobalu. Po upečení česnek vyloupejte a přisypte do výpeku - v troubě spolu s masem by měl strávit tak hodinu.
  8. Oloupejte a dejte vařit brambory.
  9. Vyjměte maso z omáčky, dejte na jiný pekáček. Vypněte troubu, ale vraťte ho tam, ať je v teple.
  10. Během toho přeceďte omáčku, ochutnejte a zkuste, zda má správnou konzistenci. Pokud potřebuje chuť ještě zesílit a konzistence zhoustnout, dejte redukovat na velký plamen na plotýnku na požadovaný stav. Až potom dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Jestli máte omáčky tak akorát a nechcete přijít o tohle množství, je nutno ji něčím jen zahustit – hladkou moukou a nebo škrobem a nechat provařit (mouku asi 15 a škrob cca 5 minut). Trochu omáčky dejte do hrníčku, vmíchejte mouku nebo škrob vidličkou, aby vznikla hladká kašička. Tu až pak vmíchejte do zbytku sosu.

  11. A je to, teď už jen dozdobit na talíř a podělit se o zasloužené plody vlastní práce s ostatními.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.