Ztracená vejce

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 1
Vaření: 5 minut
Celkově: 5 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
207 KJ
bílkovina
3 g
tuky
3 g
sůl
2 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
132 mg
cholesterol
129 mg
vápník
96 mg
draslík
86 mg
sodík
53 mg
hořčík
35 mg
zinek
19 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • vejce
  • 1 l vody
  • 2 lžičky octa
  • sůl

Postup:

  1. Na vaření si vybereme takový kastrol, do nějž bude možné vejce zcela ponořit a ještě u toho míchat vařečkou. Nalijeme do něj potřebné množství vody, přidáme ocet a sůl a dáme vařit.
  2. Jakmile voda vře, rozklepneme do ní vejce a upravujeme ho vařečkou nebo vidličkou tak, aby byl žloutek stále obklopený bílkem. Takovou fintou na to je, že nejprve vroucí vodu v kastrole rozvíříme vařečkou a vejce vpustíme do středu tohoto víru. Točící se voda okolo zamotá žloutek do bílku.
  3. Povaříme na mírném ohni 3 až 5 minut. Vejce vyjmeme děrovanou naběračkou. Necháme vodu opět vřít a použijeme ji na uvaření dalšího ztraceného vejce. Pokud příliš nepospíchám, vařím je skutečně po jednom.
  4. Ztracená vejce můžeme použít do polévek, např. do kulajdy, nebo k zeleninovému a listovému salátu.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.