Bryndzové noky s medvědím česnekem

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 15 minut
Vaření: 40 minut
Domácí noky s čerstvě natrhaným medvědím česnekem tvoří krásné jarní menu.
Noky se zeleninou a sýrem jdou skvěle dohromady
Restujte základ dozlatova před přilitím omáčky
Medvědí česnek přidejte až na konec vaření

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3629 KJ
sacharidy
104 g
tuky
37 g
bílkovina
29 g
nasycené mastné kyseliny
15 g
vláknina
7 g
sůl
2 g
lepek
1 g
draslík
945 mg
vápník
533 mg
sodík
256 mg
fosfor
247 mg
cholesterol
128 mg
hořčík
97 mg
železo
5 mg
zinek
1 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 350 g brambor
  • 150 hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 100 g termizované bryndzy
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 cuketa
  • 200 ml smetany na vaření
  • 15 listů medvědího česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Pro přípravu domácích nočků si vybereme moučné brambory (typ C) přibližně stejné velikosti.
  2. Vaříme ve slupce do změknutí, cca 20 minut.
  3. Ještě teplé brambory oloupeme a nastouháme na jemném struhadle.
  4. Ve větší míse do teplých brambor přidáme dvě špetky soli, promícháme a vytvoříme důlek. Do důlku vyklepneme žloutek a přidáme mouku.
  5. Směs zapracujeme v hladké bramborové těsto. Z něj odebíráme čajovou lžičkou kousky a tvoříme kuličky.
  6. Vaříme v dostatečném množství osolené vody do doby, než bramborové nočky vyplavou na povrch. (3-4 minuty)
  7. Takto připravené nočky můžeme ihned servírovat a nebo (stejně jako já) mít stále připravené v mrazáku pro rychlé užití.
  8. Omáčku připravíme tak, že v misce ručně rozdrobíme bryndzu a zalijeme ji trochou smetany. Důkladně promícháme a poté přilijeme zbytek smetany. Zamícháme (je dobré mít takto brynzu rozmíchanou předem, ne až v pánvi - omáčka pak nebude hrudkovitá).
  9. Cuketu omyjeme a nakrájíme ji nadrobno, stejně tak anglickou slaninu.
  10. Medvědí česnek omyjeme a nasekáme nadrobno.
  11. V hlubší pánvi nasucho restujeme slaninu, jakmile je mírně vypečená, přidáme cuketu a zlehka restujeme další minutu.
  12. Do takto připraveného základu vsypeme noky a opékáme dalších pár minut, aby se směs společně prohřála a provoněla.
  13. Noky nyní přelijeme brynzovou smetanou a přivedeme k mírnému varu.
  14. Na závěr přidáme nasekaný medvědí česnek a podle chuti opepříme.
  15. Takto připravené noky ihned podáváme, budou krásně obalené smetanovobryndzovou omáčkou a provoněné jarním česnekem. Dobrou chuť!

  16. Pokud chcete pohostit vegetariány, jednoduše vynechejte při přípravě anglickou slaninu a vznikne vám skvělé syté bezmasé jídlo.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.