4 tipy pro zdravé vaření. Nemusíte se vzdát ani řízků

Dá se vařit zdravě a přitom chutně? Je možné něčím nahradit sůl? A existuje něco jako “zdravé smažení”? Ano, ano a ano.

Zdravý a vyvážený jídelníček, to není jen správný výběr surovin. Abyste v cestě za zdravím a vytouženou postavou nedělali zbytečné chyby (a nevyhazovali peníze za znehodnocené suroviny oknem), osvojte si v kuchyni několik základních postupů.

Obejdete se i bez soli

Nevěříte, že byste se slané chuti dokázali vzdát? Omyl. Vnímání slané chutí je jen věcí zvyku. Jde přitom o plíživý a nenápadný proces: sůl otupuje naše chuťové pohárky, takže čím víc solíme, tím více budeme potřebovat solit i v budoucnu.

Co s tím? Začněte sůl postupně nahrazovat jinými chutěmi. V Řecku místo soli používají oregano nebo citron (do kterého můžete naložit třeba rybu), naše babičky zase sůl nahrazovaly česnekem. Pokud ho rozetřete na mase a necháte odležet, bude mít maso skvělou chuť, česnekové silice navíc maso příjemně provoní.

Je-li pro vás opravdu těžké úplně se soli vzdát, sáhněte po té, kterou přirozeně obsahují některé potraviny: například kvalitní šunka nebo sýr řeckého typu.

Proč nám sůl škodí? Doporučený denní příjem je přibližně 2–4 g soli, průměrná spotřeba v naší společnosti přitom je více než 16 g na den. Maličká životodárná zrnka soli se tak mohou při dlouhodobé nadměrné konzumaci proměnit v zákeřného zabijáka. Velké množství soli totiž zvyšuje krevní tlak a ochuzuje naše kosti o vápník, což je kritické především s postupujícím věkem.

ČTĚTE TAKÉ: Čím nahradit nezdravé chutě?

Smažit můžete i zdravě

Pokud vás napadlo, že je smažení na olivovém oleji zdravější než třeba smažení na másle, mýlíte se. Má sice vysoký bod zakouření, proto se hodí do teplé i studené kuchyně, ve vyšších teplotách ale ztrácí některé své příznivé vlastnosti.

Přesto si sem tam “smažené” jídlo dopřát můžete. Buď se inspirujte radou našich babiček, které doporučovaly nebezpečné látky vzniklé smažením eliminovat rychlou lázní v horké vodě, nebo místo pánve využijte troubu.

Kvalitní trouba zvládne hranolky, chipsy i klasický řízek - a navíc bez kapky tuku.

ČTĚTE TAKÉ: Připravte si nezdravé jídlo zdravě

Vaření v páře ušetří čas i vitaminy

Při klasickém vaření ve vodě se vyvaří stopové prvky, sůl i chuť. Naopak vařením v páře všechny důležité látky v potravinách zůstanou, tato úprava je navíc rychlejší klasické vaření. Páru ocení nejen váš žaludek, ale i vaše oko: potraviny připravené v páře zůstávají pěkně barevné.

Máte doma kvalitní parní hrnec? Máte napůl vyhráno. Můžete s ním připravovat víc pokrmů najednou. Případně si vystačíte i s “obyčejným” napařovákem.

Zeleninu nevařte

Zelenina ke zdravému jídelníčku samozřejmě patří. Ideální je, když si ji dáte syrovou, pokud to ale z nějakého důvodu nejde, nevadí. Existuje totiž tepelná úprava, která je k zelenině maximálně šetrná - blanšírování.

V zásadě jde o rychlé spaření zeleniny v horké vodě. Zelenina tk sice bude stravitelnější, zároveň ale neztratí vitaminy a minerální látky.

Chcete-li navíc, aby si zelenina zachovala barvu, ihned po oblanšírování ji prudce zchlaďte ve studené vodě. Tato úprava je vhodná zejména pro zeleninu, jako je například brokolice.

Zdravé recepty

5 min. 1
Italský zeleninový salát Salát protkaný vůněmi a chutí Itálie. Zelenina čerstvá i naložená v té nejlepší kombinaci.
10 min. 1
Špagety all Arrabiatta lehce pikantní rajčatová omáčka s vůní česneku
Předchozí článek:
Co jíst v létě? Letní jídelníček nemusí být jen salát
Další článek:
Ovoce, zdravé osvěžení? Jak které druhy