Ovoce, zdravé osvěžení? Jak které druhy

Máloco k létu patří tolik jako zdravé osvěžení v podobě ovoce. Ovšem nepřehánějte to s ním.

Ovoce je zdravé i zrádné zároveň. Dodává našemu tělu vitaminy, minerály a vlákninu, v horkých letních měsících navíc funguje jako zdravé osvěžení a účinně zahání neodbytnou chuť na sladké.

Pokud si ale hlídáte figuru, buďte s ním opatrní. Některé druhy jsou doslova časovaná bomba. A ne všechno, co je “ovocné”, je i zdraví prospěšné.

Snězte maximálně dva kousky denně

Kromě vlákniny a vitaminů totiž ovoce obsahuje obrovské množství cukru. Máte-li tedy ve zvyku přes léto snídat nebo svačit pouze ovoce, letos si to raději rozmyslete.  
ČTĚTE TAKÉ:  Co jíst v létě? Letní jídelníček nemusí být jen salát
 

Kromě toho, že tím tělu nedodáte dostatek jiných potřebných látek (jako jsou bílkoviny nebo tuky), k naplnění žaludku budete potřebovat poměrně velké množství ovoce, čímž ovšem do svého organismu dostanete příliš mnoho sacharidů. Kvůli kolísání hladiny cukru v krvi navíc dostanete brzy zase hlad.  

Odborníci proto doporučují sníst maximálně jeden až dva kousky ovoce denně. Nejlepší je při tom sáhnout především po domácích, sezónních druzích ovoce, ideálně od místních farmářů.

Nejlepší a nejhorší druhy ovoce

Stejně jako jinde, i u ovoce platí: nejdůležitější je pestrost. Pokud ale nechcete tělu dodávat zbytečně moc cukrů, buďte opatrní s hroznovým vínem a banány. Oba druhy ovoce obsahují obrovské množství cukru a mají i vyšší glykemický index.

Obzvlášť hrozny přitom svádějí k tomu, abyste jich na posezení spořádali kopu. Tato čísla vás ale možná přesvědčí k tomu, abyste byli příště trochu střídmější: 250 g hroznového vína obsahuje celých 45 gramů cukru a přes 1200 kJ. Energeticky se tedy vyrovná většímu obědu a zároveň přesahuje doporučenou denní dávku fruktózy. I kdybyste tedy nejedli už vůbec nic sladkého, i tak jste svému organismu dost “zavařili”.

Pokud si ovoce chcete dopřát bez výčitek, sáhněte spíše po rybízu, pomelu, jahodách nebo ananasu.

Věděli jste, že…

… glykemický index ovoce můžete snížit? Stačí k němu přidat bílkovinu - například v podobě bílého jogurtu nebo tvarohu.

Pozor na džusy a sušené ovoce

Zaháníte-li chuť na sladké nejraději sušeným ovocem, příště si to raději rozmyslete. Jde o tikající kalorické bomby - i kvůli tomu, že výrobci sušené ovoce často doslazují. Například banánové chipsy mají více než 2000 kilojoulů, jablka 1070 nebo datle 1150 kilojoulů.

Podobně opatrní buďte i s ovocnými džusy. I když se tváří zdravěji než klasické slazené limonády, faktem je, že obsahují stejné množství cukru jako třeba colové nápoje. Máte-li je přesto rádi, používejte 100% džusy, které vydatně naředíte vodou.

Letní recepty

1
Salát s kozím sýrem a grilovanou hruškou Salát, který vás omráčí skvělým snoubením chutí a vůní - sladké, kořeněné a výrazně sýrové.
10 min.
Puding z tapioky Výborný dezert z trochu nezvyklé suroviny
25 min. 1 1
Špaldové rybízové muffiny (vegan) Všichni jistě milují osvěžující letní chuť červeného rybízu. Výhoda těchto muffinů je v tom, že můžete použít i mražený!
Předchozí článek:
4 tipy pro zdravé vaření. Nemusíte se vzdát ani řízků
Další článek:
Nejlepší domácí zálivky do salátu zvládnete za pár minut