6 nejoblíbenějších listových salátů. Jak chutnají a k čemu se hodí?

Jsou lehké, osvěžující a v létě se bez nich v kuchyni neobejdete. Vyznáte se v listových salátech? Připravili jsme pro vás užitečný přehled.

Doby, kdy jsme v regálech mohli vybírat jen mezi ledovým a hlávkovým salátem, jsou pryč. Nabídka se rozrostla a s ní i naše kuchařské možnosti. Kam se který salát nejlépe hodí?

Ledový salát

Na žebříčku nejoblíbenějších salátů jednoznačně vede, přestože původně jde vlastně o nejmladší odrůdu tradičnějšího hlávkového salátu. Příjemně osvěžuje organismus, je velmi lehký, má nasládlou a osvěžující chuť.

Nemá skoro žádné energetické hodnoty, ale obsahuje vitaminy B, C a E, vlákninu a minerální látky. Díky nim zmírňuje stres a zklidňuje nervy.

ČTĚTE TAKÉ: Ke smažení, nebo do salátu? Nejlepší oleje a jejich využití
 

V lednici vám na rozdíl od jiných druhů vydrží až dva týdny. Jak poznáte, že je stále ještě čerstvý? Podívejte se na zabarvení košťálu - pokud je hnědý, už má to nejlepší za sebou.

K čemu se hodí? S trochou olivového oleje, pepře a citronu si ho můžete dát i samotný, ale skvěle se hodí do míchaných salátů k lososovi, tuňáku nebo kuřecímu masu.

Hlávkový salát

Snad nejtradičnější ze všech druhů salátu máte zřejmě spojený s tradiční sladko-kyselou úpravou, kterou známe od našich babiček. A babičky věděly, proč ho tak rády servírují.

Především jeho zevní list obsahuje velké množství vitaminů, srdíčkový střed zase patří k tomu nejchutnějšímu, co ve světě salátů existuje. Hlávkový salát, který je mírně zbarvený do červena, obsahuje jako bonus značnou porci karotenu.

K čemu se hodí? Skvěle chutná samotný se zálivkou z octa, pepře a cukru, využijete ho také jako oblohu k masu. Chcete-li zaexperimentovat, vyzkoušejte k k opraženými kousky slaniny.

Římský salát

Pro jeho příjemnou mandlovou chuť si ho zamilovali už ve starověké Číně. Má úzký, podlouhlý tvar a křupavé listy.

Oceníte ho i tehdy, trápí-li vás potíže se střevy a trávicím systémem. Podílí se na i vylučování škodlivin z těla a díky draslíku pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

K čemu se hodí? Chystáte-li se na slavný Caesar salát s kuřecím masem, ančovičkami a parmezánem, jediný salát,který do něj patří, je právě ten římský. Skvěle se také hodí do salátu Nicoise. Ten se připravuje z vařených brambor, fazolek, tuňáka, vařeného vejce a oliv.

Kadeřavý salát

Představte si čekanku, odmyslete si její hořkou chuť - a máte kadeřavý salát. Chuť kadeřavého salátu trochu připomíná oříšky a má se to s ní jako s olivami - buď ji milujete, nebo nenávidíte.

Pokud jde o nutriční hodnoty a obsah minerálních látek a vitamínů je ale absolutní jedničkou. Obsahuje více železa než steak, více vápníku než mléko a především má nejvyšší obsah vitamínu K ze všech jiných listových zelenin.

Má dvě varianty: světlou (lollo biondo) a tmavou (lollo rosso). Chcete-li se vyhnout lehce nahořklé chuti, sáhněte po té světlé variantě.Jestli je ještě čerstvý, poznáte jednoduše. List při nalomení křupne.

K čemu se hodí? Pokud ho chcete využít v teplé kuchyni, nevařte ho, spíš ho jen krátce blanšírujte. Při klasickém vaření se sice nerozvaří, ale ztratí barvu a částečně i chuť. Pokud ho chcete použít do klasického salátu, odstraňte košťál a tvrdé listy, které jsou dost hořké. Před podáváním také pro jistotu listy pokapejte citronovou šťávou a nechte chvíli odležet.  

Rukola

Rukola je v současnosti nekorunovanou královnou moderních salátů. Může za to nejen její téměř ideální složení (obsahuje víc vitaminu C než jakákoliv jiná listová zelenina), ale i chuť. Ta je příjemně pikantní a salát skvěle ozvláštní.

Po rukole sáhněte i tehdy, trápí-li vás problémy s trávicím traktem, její účinky jsou v tomto ohledu téměř zázračné. Povzbuzuje chuť k jídlu, využít ji proto můžete jako součást předkrmů. A pozor, rukola se rychle kazí.

K čemu se hodí? Skvěle se doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, ideální zálivkou pro rukolu je olivový olej smíchaný s vinným octem. Vyzkoušejte ji i do obložených baget, do toastů nebo na pizzu, do těstovin nebo rizota. Vždy ji ale vmíchejte až těsně před koncem vaření. Výborné je i rukolové pesto.

Polníček

Stejně jako rukola, i polníček je skvělou zásobárnou vitaminu C - má ho dokonce víc než pomeranče. Podporuje imunitu a díky vysokému obsahu hořčíku zahání stres a špatnou náladu.

K čemu se hodí? Nejčastěji se používá do salátových směsí, ale i jako samotná příloha k masu. Výborný je i na tmavém chlebu namazaném lučinou. Připravujete-li salát, vyzkoušejte ho s vařenými vejci a medovo-hořčičnou omáčkou, ozvláštnit ho můžete osmaženou slaninou.

Vyzkoušejte tyhle recepty:

10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
30 min.
Zeleninový salát s čočkou beluga Lehký, ale výživný letní salátek plný vitamínů a chuti, příjemně překvapující.
5 min. 1
Italský zeleninový salát Salát protkaný vůněmi a chutí Itálie. Zelenina čerstvá i naložená v té nejlepší kombinaci.
3 min. 1 1
Tataki z tuňáka Tataki z tuňáka - dokonalý předkrm či lehká svačinka, plná chuti a v neposlední řadě i zdraví...
Předchozí článek:
Kuchař radí: Jaké maso se hodí na gril? Tohle jsou dražší i levnější varianty
Další článek:
Co jíst v létě? Letní jídelníček nemusí být jen salát