Jak na domácí chléb bez pekárny? Rady pro úplné začátečníky

Chutná lépe než kupovaný, vždy víte, co jíte, a připravíte si ho přesně tak, jak máte rádi. Domácí chléb má oproti tomu kupovanému řadu výhod. A zvládnete ho upéct i bez domácí pekárny.

Na začátek si to řekněme otevřeně: pokud jde o peníze, na domácím chlebu toho pravděpodobně příliš neušetříte. Pokud ale jde o chuť a o zdraví, vítězí domácí pečivo nad tím kupovaným na plné čáře.

Přestože jsou domácí pekárny hitem domácího pečení posledních let, zvládnete domácí chléb bez problému upéct i bez ní. Přečtěte si, jak na to.

Výběr mouky

Při pečení domácího chleba vybírejte mouku s co nejvyšším obsahem lepku. Nejlepší je samozřejmě celozrnná. Vyrábí se jak z pšenice, tak z jiných obilovin, od té klasické „bílé“ se ale zásadně liší – při jejím mletí nedochází k odstranění vnější části zrna jako u mouky bílé.

Celozrnné výrobky jsou proto bohaté na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Jako bonus mají i nižší glykemický index, a my po nich nejsme tak brzy hladoví jako po výrobcích z klasické mouky.

Ať vyberete jakoukoliv, mouku nezapomeňte prosít. Bude kypřejší a těsto vám lépe nakyne.

ČTĚTE TAKÉ:  Bílá mouka = bílý jed? Jak se z mouky stal nenápadný zabiják

Droždí, nebo kvásek?

Při pečení chleba samozřejmě můžete použít obyčejné droždí - bude vám stačit půlka kostky na půl kila mouky. Chcete-li ale, aby chléb chutnal ještě lépe, investujte čas do výroby domácího kvásku.

Jak na to? Rozdrobte půlku kostky droždí do hrnku teplé vody nebo mléka, ve kterém jste předem rozmíchali čajovou lžičku celozrnné, nejlépe žitné mouky. Směs nechte v pokojové teplotě nakynout (ideálně přes noc).

Takhle vyrobíte ten nejjednodušší kvásek, zároveň je ale třeba říct, že tradiční kvásek, který dělávaly naše babičky, se připravoval několik dní. Chcete-li tradiční variantu kvásku vyzkoušet, na internetu najdete řadu receptů.

Počítejte s tím, že těsto připravené z kvásku kyne déle než to z droždí. Je tedy jen na vás, zda dáte přednost chuti (a kvásku), nebo rychlému pečení (a droždí). Zároveň ale platí - používáte-li při pečení více než 50 % žitné mouky, sáhněte vždy po kvásku.

ČTĚTE TAKÉ:  4 nebezpečné mýty o kupovaném pečivu

Jak na těsto

Zatímco kvásek kyne, nasypte do mísy přibližně 5 hrnků mouky. Chcete-li, můžete přidat různá semínka pro zdraví. Osolte, vlijte nakynutý kvásek a další hrnek teplé vody (pokud jste použili žitnou mouku, bude možná třeba přidat trochu více vody). Promíchejte: těsto nemá být ani příliš tuhé, ani řídké. Ručně zpracujte do vláčného těsta.

Vložte do vysoké vymazané formy a nechte ještě chvíli v teple kynout. Potřete vodou a dejte péct do předehřáté trouby.

Jak na pečení

Přibližně 10 minut pečte na 250 stupňů, poté stáhněte na 200 stupňů a pomalu dopékejte. Zda je těsto upečené, můžete zkoušet za pomoci obyčejné špejle - po zapíchnutí by se těsto nemělo lepit.

Upečený chléb ještě potřete vodou, nechte zchladnout a teprve poté vyndejte z formy.

Další recepty na domácí chléb

30 min. 1
Základní kváskový chléb Pro kváskové začátečníky je zde recept na jednoduchý pšenično žitný chléb, jak jej mám vyzkoušený já.
50 min. 1 1
Jednoduchý domácí chléb Jednoduchý chléb bez nástrah a potřeb domácího kvásku. Variabilní a chuťově skvělý. A to nejlepší? Přesně víte, co obsahuje.
Předchozí článek:
3× jednoduchá domácí zmrzlina. A bez zmrzlinovače!
Další článek:
Pohanková mouka, záchrana před cholesterolem i pšeničným břichem