Pohanková mouka, záchrana před cholesterolem i pšeničným břichem

Pokud jste Čech, zřejmě i vy sníte za rok až 100 kg bílé mouky. A nikdo vám to vlastně nemůže mít za zlé. Bílá mouka je totiž doslova všude, kam se podíváš: v pečivu, těstovinách, párcích, jogurtech, omáčkách i třeba čokoládě.

Kvůli bílé mouce trpí tím nejen vaše postava, ale především vaše zdraví. Nadváha a obezita, problémy s trávením, tvorba plísní v těle, často diskutované „pšeničné břicho“, ale třeba i zhoršující se kvalita naší pleti. Za to všechno je spoluzodpovědná právě bílá mouka.

Dobrá zpráva je, že mouku ze svého jídelníčku nemusíte vyřadit. Stačí jen sáhnout po jiném, zdravějším druhu.

ČTĚTE TAKÉ: Proč se bát bílé mouky?

Pohanková mouka, přírodní lék

Jedním z hitů posledních měsíců rozhodně je takzvaná pohanková mouka. Že jste o ní ještě neslyšeli? Nebo slyšeli, ale nevíte, jak vypadá nebo chutná? Čtěte dál.

Pohanka jako taková je skutečný přírodní zázrak. Důvod? Jediné slovo: rutin. Jde o nejdůležitější látku, kterou pohanka obsahuje. Rutin podporuje vstřebávání vitaminu C, působí příznivě na cévy a celý cévní systém vůbec.

ČTĚTE TAKÉ:  Pohanka, elixír zdraví a mládí. Jak ji správně připravit?
 

A pohanková mouka si všechny přednosti klasické pohanky zachovává.

-> obsahuje rutin, a chrání tak vaše cévy a srdce

-> zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu v krvi

-> pomáhá s regenerací vašich jater

-> ulevuje při bolestivé menstruaci

-> je bohatá na vitaminy B1, B2, E a C a dodává tělu důležitý hořčík

-> je přirozené bezlepková, mohou ji tedy i celiaci

-> má řadu dalších příznivých účinků a jednoduše tak zlepšuje kvalitu vašeho života

Pohanková mouka v kuchyni

Pohanková mouka má trochu jinou chuť i vlastnosti než běžná bílá mouka. Nejčastěji se používá jako zavářka nebo jako základ pro sladké pečivo a vánoční cukroví.

Právě pro pečení sladkých jídel je ideální, má skvělou konzistenci a velice jemně nasládlou chuť. Nechcete-li experimentovat, zkuste namixovat v poměru 1 ku 3 ve prospěch jiné mouky - třeba špaldové nebo bílé.

 

Jak vyrobit pohankovou mouku doma

Především kuchaři a kuchařky z menších obcí si často stěžují, že na pulty jejich obchodů dosud pohanková mouka nedorazila. Pokud patříte mezi ně, nezoufejte, Pohankovou mouku si jednoduše vyrobíte i doma.

Jak na to? Přes noc namočte pohanka do studené vody a nechte bobtnat. Pozor, vody by měl být dostatek, aby až do rána zůstala pohanka ponořená. Ráno zceďte, propláchněte a po následující tři dny nechte klíčit v cedníku. Přitom pravidelně třikrát denně proplachujte.

Po třech dnech pohanku rozložte na utěrku, nechte proschnout a v horkovzdušné troubě nebo sušičce ji usušte na 42 stupňů Celsia (klíčky by měly být suché a tvrdé). Rozemelte na jemný prášek v mlýnku na kávu nebo mixéru. Hotovo :-)

Co upéct z pohankové mouky? Recepty

60 min. 1
Extrasemínkový chléb se sušenými rajčaty Pečivo, které je nabité energií. Zdravý bezlepkový chléb plný jemné chuti. Není nakyslý jako kupované chleby, tak se do něj pusťe!
30 min. 1 1
Celozrnné ořechové wafle Jsou sladké snídaně, které si nemusíte vyčítat. Nahraďte bílý cukr a bílou mouku a dejte tělu výživu na celé dopoledne.
75 min. 1
Čokoládový rebarborový koláč Geniální kombinace šťavnaté rebarbory a extra kakaové čokolády, navíc v bezlepkové variantě.
15 min.
Pohankovo – mrkvové šátečky s povidlím Výborné hned po upečení, ale chutnají i rozležené
20 min. 1 1
Datlovo batátové brownies Extra vláčné, veganské, plné energie - brownies ze sladkých brambor osvěží váš arsenál sladkých receptů a obohatí ho o vitamín A!
Předchozí článek:
Jak na domácí chléb bez pekárny? Rady pro úplné začátečníky
Další článek:
3 „nezdravé” potraviny, které vám ve skutečnosti neškodí