Jednoduchý domácí chléb

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 15
Příprava: 10 minut
Vaření: 50 minut
Celkově: 120 minut
Jednoduchý chléb bez nástrah a potřeb domácího kvásku. Variabilní a chuťově skvělý. A to nejlepší? Přesně víte, co obsahuje.
Jednoduchý domácí chléb
Jednoduchý domácí chléb
Posypte směsí semínek a dejte péct
Chléb kyne nadvakrát - v míse a ve formě
Kmín a lahůdkové droždí dodají výraznější chuť

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
764 KJ
sacharidy
21 g
tuky
7 g
bílkovina
6 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
vláknina
2 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
cukry
1 g
fosfor
945 mg
draslík
805 mg
hořčík
489 mg
vápník
215 mg
železo
16 mg
sodík
12 mg
zinek
3 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 190 g celozrnné špaldové mouky
  • 170 g hladké chlebové mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 350 ml vlažné vody
  • lžíce třtinového cukru
  • 1,5 lžíce mořské soli
  • 1/2 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce octa
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce sušené bazalky
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • olivový olej (na vytření formy)

Nástroje

    Chlebová pečící forma

Postup:

  1. Vždy jsem se doma vyhýbala přípravě kynutého chleba, protože recepty povětšinou obsahovaly žitný kvásek, jehož vytvoření trvá 4 dny, je potřeba ho průběžně "krmit" a začátečníkům se nemusí dařit "udržet ho při životě". Proto mám ráda tuto variantu s droždím. Těsto navíc nevyžaduje zdlouhavé hnětení, které je bez robotu náročné. Když budete experimentovat s přísadami, určitě se vám podaří dosáhnout takové chuti, jaká vám vyhovuje (množství soli, bylinky, atd.). Příprava je tak jednoduchá, že už nebudete stát o kupované chleby, které jsou často obyčejnou směsí "prázdné" bílé mouky a vody, "obohacené" o množství konzervačních látek a dochucovadel.

  2. Přípravu chleba začněte aktivováním droždí - vytvořením lehkého kvásku.

    1. Droždí prsty rozdrobte do malé misky, přidejte lžíci třtinového cukru. Rozmíchejte vidličkou na hladkou tekutou kašičku. (Jde to, opravdu. Postupně zamíchávejte krystaly do droždí a to hezky povolí do tekuta).
    2. Jakmile je droždí tekuté, přisypte lžíci špaldové mouky a ještě důkladně zamíchejte. Takto je připraven základní kvásek.
    3. Směs přemístěte do velké mísy, kde bude chléb kynout.
    4. Zalijte kvásek vlažnou (ne horkou!) vodou a metličkou důkladně rozmíchejte. Přikryjte čistou utěrkou.
    5. Po pár minutách by měl být kvásek aktivován - poznáte to tak, že se na povrchu začnou tvořit bubliny, až se objeví řídká, jakoby jarová pěna. Tím se rozliší kvalitní aktivní droždí (pokud se pěna nevytvoří, droždí již není "živé" a nemá cenu s pečením pokračovat, chléb by nevykynul).
  3. Příprava těsta:

    1. Do takto připraveného kvásku vmíchejte ocet a olej.
    2. Nyní můžete postupně přisypávat prosátou špaldovou mouku - alespoň na třikrát. Metličkou ji zamíchávejte do kvásku, vždy jen natolik, aby se směs propojila - nemíchejte zbytečně moc, do těsta by se dostalo příliš vzduchu a urychlilo by to kynutí nežádoucím způsobem.
    3. Jakmile vmícháte špaldovou, přidejte postupně také chlebovou mouku a sůl. Opět dávejte mouku na několikrát a míchejte jen nezbytně nutnou dobu.
    4. Vznikne vám řidší, lepivé těsto - přimíchejte ještě kmín a lahůdkové droždí - dodají chlebu výraznější chuť.
    5. Nyní můžete vmíchat oříšky a bylinky. V mém receptu slunečnice a bazalku, lze volit podle vaší chuti. Nemusíte přimíchávat nic a nechat chléb jen tak - bude stejně dobrý.
    6. Takto připravené těsto zlehka na povrchu zasypejte moukou, aby neoschlo a přikryjte utěrkou. Dejte kynout na teplé místo alespoň na půl hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  4. A pečeme:

    1. Chlebovou pečící formu - plechovou/keramickou - vymažte tukem a vyložte pečícím papírem (bude lépe držet). Papír ještě přetřete olejem a nalijte těsto dovnitř. Zarovnejte ho špachtlí a nechejte ještě jednou vykynout - přibližně 20 minut.
    2. Vyhřejte troubu na 180°C (doporučuji nepoužívat horkovzduch, zbytečně urychluje kynutí a chléb může splasknout).
    3. Připravený chléb na povrchu posypte směsí semínek (slunečnicové a lněné) a dejte péct na 50 minut.
    4. Na povrchu zlatavý a hnědý chléb bude hotový, jakmile zní dutě (i zespod). Pokud se vám bude zdát nedopečený, můžete ho vyjmout z formy a dopéct ještě dalších 10 minut jen na plechu.
    5. Po upečení jej vyjměte z trouby a nechejte zchládnout na mřížce.
  5. Rada závěrem:
    1. Je dobré chléb uchovávat zabalený v utěrce a až poté v igelitovém sáčku. Zachová si svou vláčnost a čerstvost.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat