Proč už rajčata nejsou rajčata? Můžeme si za to sami

Také už jste se podivovali nad tím, že rajčata už nejsou zdaleka tak rajčatová, jak bývala? Nejste sami. A na rozdíl od mnoha jiných případů nás v případě rajčat naše paměť neklame.

Tím, co má na tradiční chuť a vůni rajčat naprosto devastující vliv, je totiž byznys. Zjistili to mimo jiné i vědci z floridské univerzity, kteří pátrali po tom, proč už dnes rajčata nechutnají jako rajčata.

Výsledek jejich výzkumu? Moderní doba, distributoři i zákazníci, ti všichni vyžadují, aby byla rajčata dostupná celoročně, aby se rychle nezkazila a aby k tomu všemu byla levná. Minimálně pokud jde o první dvě vlastnosti, nejde rozhodně o nic přirozeného: klasická rajčata se nerodí po celý rok a také vám v lednici nevydrží dlouhé týdny.

Co se tedy stalo? Aby producenti uspokojili tržní poptávku, začali pěstovat moderní odrůdy rajčat. Ty toho sice více vydrží, chybí jim však alely, které zajišťují sladkost a intenzivní rajčatovou vůni.

Lednička, zabiják vůně

A vliv na vůni a chuť rajčat má i způsob jejich skladování. Ukazuje se totiž, že uchováváme-li rajčata v chladničce, ztrácejí postupně svou typickou vůni. Mizí z nich totiž těkavé látky, které rajčatové aroma zajišťují.

Špatná zpráva je, že rajčata už v takovém případě nezachrání ani to, vyndáte-li je z chladničky a necháte-li je opět při pokojové teplotě. Vůně, a tedy i chuť už jsou nenávratně pryč.

ČTĚTE TAKÉ: Kazí se vám jídlo? Může za to vaše lednice
Rada pro milovníky skutečných rajčat je tedy jasná. Pokud můžete, nakupujte je u lokálních producentů, neskladujte je v ledničce a dávejte přednost čerstvě sklizeným plodům. A především - chcete-li kvalitní rajčata, nepočítejte s tím, že je budete moct nakoupit během celého roku v nezměněné kvalitě, navíc za symbolickou cenu.

Vyzkoušejte recepty z rajčat

10 min. 1
Domácí gnocchi s krémem z pečených paprik a rajčat o něco více námahy, o mnoho více chuti - to jsou domácí gnocchi
20 min.
Tomatová polévka Tomatová polévka - nevím proč, ale moje babička mi nakonec do polévky strouhala na jemno mrkev a já u toho taky zůstala - zkuste!
15 min. 2 1
Rajčatové rizoto Rychlá, velmi dobrá večeře, která zahřeje i pohladí
Předchozí článek:
Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu
Další článek:
Královna léta? Jednoznačně cuketa. Uzdraví tělo a nepřiberete po ní