Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu

Italská kuchyně se bez ní neobejde, s rajčaty tvoří neodolatelnou kombinaci a v posledních letech se stala neodmyslitelnou součástí letního jídelníčku i na českých stolech. Bazalka ale nevyniká jen chutí. Významně totiž prospívá i vašemu zdraví.

Zázračných účinků bazalky si lidé všímají už po staletí. V Asii, odkud pochází, ji považovali za posvátnou už před 5000 lety, v Egyptě ji dávali do hrobek faraonům, v Římě ji považovali za bylinu lásky a ve středověku ji pro změnu označovali za „posla ďábla”.

Dnes je bazalka jedním z nejoblíbenějších druhů koření. Lidé ji milují především díky její specifické chuti, málokdo ale ví, že jde také o jednu z nejzdravějších bylin vůbec.

ČTĚTE TAKÉ: 6 nejoblíbenějších listových salátů. Jak chutnají a k čemu se hodí?

Jak vám bazalka prospívá?

-> Pomáhá s bojem proti zánětům, ať už zevnitř, nebo zvenku.

-> Zlepší vaše trávení. Pomáhá totiž s pohybem střev a snižuje nadýmání.

-> Zvyšuje chuť k jídlu, hodí se proto také do předkrmů na všechny způsoby.

-> Léčí nespavost, migrény a pomáhá při psychickém vyčerpání.

-> Snižuje krevní tlak

-> Je účinným nástrojem v boji proti nachlazení

ČTĚTE TAKÉ: Oregano, koření č. 1. Chutná, léčí a odstraňuje škodliviny z jídla

Jak se bazalka používá?

Nejjednodušší je samozřejmě přidat ji do jídla jako koření: nejlépe se hodí do salátů, na pizzu, do těstovin a k zelenině, obzvlášť rajčatům. Můžete-li, používejte ji raději čerstvou.

Chcete-li bazalku uchovat na delší dobu, připravte si jednoduché bazalkové pesto: rozmixujte bazalku, česnek a olivový olej, ochuťte solí a pepřem a smíchejte se strouhaným parmazánem. Uložte v uzavíratelné sklenici a uchovávejte v lednici.

Chcete-li zaexperimentovat, připravte si z bazalky čaj: jednu čajovou lžičku bazalky přelijte 250 ml horké vody a nechte odstát přibližně 15 minut. Můžete ji i inhalovat nebo přidat do koupele.

Jak pěstovat bazalku doma?

Bazalka potřebuje především slunce, zároveň ale i půdu bohatou na živiny a pravidelné zalévání. Můžete ji pěstovat i v květináči na parapetu, v tom případě vám poslouží i jako účinný repelent proti hmyzu.

Na zahrádce pěstujte bazalku vedle rajčat. Má ráda stejně bohatou půdu a pravidelné zalévání. Navíc prý bazalka zvýší vůni rajčat. Po uříznutí bazalku hned zpracujte, jinak ztratí svou typickou chuť.

Vyzkoušejte bazalku v receptech

15 min. 2 1
Rajčatové rizoto Rychlá, velmi dobrá večeře, která zahřeje i pohladí
30 min. 1 1
Veganský teplý quinoový salát Nebojte se bezmasých jídel. Tento hutný teplý salát je ideální pro mrazivé počasí, zahřeje svou chutí i krásnými barvami
15 min. 1
Veganské špagety na řecký způsob Teplé jídlo do 15 minut z čerstvých surovin. I bezmasé může být vynikající!
35 min. 1
Kynutá domácí pizza Kynutá domácí pizza se šunkou, suchým salámem, kapií a mocarelou. Receptů je nepřeberně, a zvládne to každý :)
20 min.
Rybí filé zapečené se sýrem a rajčaty Kousky mořské štiky nebo jiného rybího filé zapečené s plátky čerstvých rajčat a strouhaným tvrdým sýrem s vařenými brambory.
Předchozí článek:
5 potravin, které vás ochladí lépe než zmrzlina
Další článek:
Proč už rajčata nejsou rajčata? Můžeme si za to sami