Kuře na citronech s tarhoňou

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Celkově: 90 minut
Kuře na citronech s tarhoňou - pečené kuřátko v lehce netradičním pojetí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3345 KJ
tuky
55 g
bílkovina
47 g
sacharidy
24 g
nasycené mastné kyseliny
20 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
sůl
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
338 mg
sodík
141 mg
vápník
121 mg
fosfor
78 mg
hořčík
44 mg
cholesterol
22 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 1 kg kuřecích horních stehen(8 kusů)
  • 2 citrony
  • 1 pomeranč
  • 200 ml bílého vína
  • 3 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • Tarhoňa se zeleninou

  • 300 g Tarhoni
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 řapík celeru
  • zelená petrželka
  • sůl
  • citron
  • 1 pol lžíce olivového oleje
  • 1 pol lžíce másla

Postup:

  1. Kuřecí stehna osolímne, opepříme, pokapeme citronem a necháme 20 minut odpočinout.
  2. Položíme na máslem vymazaný pekáček, posypeme citronem a pomerančem pokrájeným na kostičky, přidáme rozmarýn.
  3. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při cca 180 °C asi 35 - 40 minut do měkka. Občas přelijme výpekem.
  4. Hotové maso vytáhneme z pekáčku, pekáček přemístíme na plamen a necháme přismahnout.
  5. Přilijeme víno a necháme odglazovat čili odvařit dno pekáčku.
  6. Přidáme trochu vody - asi tak 100ml, ochutnáme, popřípadě přisolíme.
  7. Přivedeme k varu, přidáme zbytek másla, který nám sos zjemní i částečně zahustí.
  8. Podáváme s tarhoňou:

Tarhoňa se zeleninou:

  1. V kastrolu rozehřejeme polovinu olivového oleje a tarhoňu na něm krátce opečeme do zlatova.
  2. Zalijeme větším množstvím horké vody, osolíme a uvaříme do měkka. Což může trvat 10 - 12 minut.
  3. V druhém kastrolu na zbytku oleje orestujeme zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, zalijeme cca 0,15l vody, osolíme a chviličku povaříme.
  4. Do zeleniny s vodou přidáme máslo, šťávu z citronu a osolíme.
  5. Uvařenou tarhoňu smícháme se zeleninou i s vývarem, ve kterém jsme ji vařili, přidáme nasekanou zelenou petržel, můžeme i pár kapek citronové šťávy.
  6. Můžeme servírovat jako přílohu k masu, do salátů nebo jako samostatný pokrm.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.