Rizoto z mletého masa

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 25 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1479 KJ
bílkovina
25 g
sacharidy
22 g
tuky
17 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
cukry
1 g
draslík
65 mg
sodík
44 mg
fosfor
19 mg
vápník
12 mg
hořčík
7 mg

Ingredience

  • 200 g rýže
  • 300 g mletého vepřového masa
  • cibule
  • 50 g mrkev
  • 50 g hrášek
  • 50 g kukuřice
  • 100 g eidam

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na jemno, ostrouhanou mrkev nakrájíme na kousky, maso pomeleme, rýži třikrát propláchneme horkou vodou.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a na ní osmahneme mleté maso doběla a osolíme. Mezitím na pánvi osmahneme na kousku másla rýži, dokud neoschne.
  3. Rýži přimícháme k masu a zalijeme vodou. Vody má být třikrát větší množství než rýže. Pod pokličkou dusíme. Pokud je potřeba zamíchat, jen potřeseme kastrolem. Dusíme pouze do té doby, než voda téměř vysmahne a rýže je skoro měkká. V ten okamžik dáme kastrol s rizotem na hrnec s vroucí vodou - rizoto pod pokličkou dojde a nepřipeče se.
  4. Ke směsi masa a rýže přidáváme také zeleninu, nebo ji můžeme uvařit zvlášť a nakonec k rizotu přimíchat. Pokud vaříme zvlášť a použijeme syrovou mrkev, začneme tím, že v kastrolku rozpustíme máslo a osmahneme na něm mrkev, dokud máslo nezabarví. Potom podlijeme vodou, přisypeme hrášek a kukuřici, lehce přisolíme a dusíme do měkka.
  5. Porci rizota na talíři sypeme strouhaným sýrem.
  6. Tento způsob přípravy rizota se může zdát náročnější na kontrolu, zda se rýže nepřipaluje. Z tohoto hlediska jednodušší je uvařit zvlášť maso, zvlášť zeleninu a zvlášť rýži obvyklým způsobem (ve varných sáčcích, pečenou v troubě, apod.) a nakonec vše smíchat. Pokud se však vaří maso a rýže dohromady, bude mít rýže více masovou chuť a rizoto bude víc konzistentní. Doporučuji vařit zvlášť zeleninu, protože lépe vynikne její chuť, než když se vaří spolu s masem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.