Voňavý dýňový chlebíček

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 15
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Zimní zásoby dýně zpracujete v extra voňavém dýňovém chlebíčku. Vláčný i několik dnů a sladký díky melase a dýni.
Voňavý dýňový chlebíček
Těsto ve formě zasypte ovesnou posypkou
Do těsta na závěr vmíchejte čokokapky
Melasa je více než sladidlo
Mouku promíchejte s kořením

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
879 KJ
sacharidy
27 g
tuky
9 g
bílkovina
4 g
cukry
3 g
vláknina
3 g
lepek
1 g
draslík
269 mg
fosfor
125 mg
hořčík
52 mg
vápník
30 mg
cholesterol
11 mg
sodík
11 mg
mangan
6 mg
železo
4 mg

Ingredience

    Na chlebíček

  • 2 hrnky celozrnné hladké mouky
  • 1,5 hrnku dýňového pyré
  • 1 vejce
  • 2 menší jablka
  • 0,5 hrnku rostlinného oleje
  • 0,3 hrnku mléka
  • 1 lžička domácího vanilkového extraktu
  • 1 lžíce melasy
  • 0,5 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžičky skořice
  • lžíce čokoládových kapek
  • špetka soli
  • Na posypku:

  • 10 g mletých ořechů
  • 20 g ovesných jemných vloček
  • 15 g povoleného másla
  • 10 g třtinového cukru
  • špetka soli

Postup

V zimním období je skvělé mít z podzimu v zásobě zmražené dýňové pyré (kdo nemá, lehce ho vyrobí např. uvařením máslové dýně na kostičky a rozmačkáním vidličkou).

  1. Dýňové pyré nechejte povolit (je-li zmražené).
  2. Jablka okrouhejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle.
  3. Ve větší míse pyré vyšlehejte s vejcem, melasou, olejem, mlékem a vanikovým extraktem.
  4. Přidejte jablka a důkladně promíchejte.
  5. V druhé míse smíchejte sypké ingredienece - mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření.
  6. Sypkou směs postupně promíchávejte do mokré směsi tak, aby se vše dobře propojilo.
  7. Nakonec přidejte čokoládové kapky.
  8. Ovesnou posypku si také ráda schovávám na mrazák, hodí se téměř na každý muffin nebo dezert. Pokud ji nemáte připravou, jednoduše smíchejte všechny ingredience v míse a promněte prsty tak, aby se vytvořila drobenka. Posypejte vrch chlebíčku.
  9. Pečte na 160°C přibližně 50-60 minut. Zda-li je chlebíček hotový můžete také zkontrolovat zapíchlou špejlí.

Tento skvělý chlebíček je rychlá sladká svačina nebo snídaně. Voní po perníkovém koření a sladký je díky dýni a melase - tzv. černému zázraku. Toto sladidlo je až o polovinu méně kalorické než klasický cukr a je známé pro svůj vysoký obsah železa. Často se používá v přírodní medicíně a určitě stojí zato mít melasu s domácím arsenálu ingrediencí.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.