Pečené kuře se silnou šťávou z pečených kostí
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1548 KJ
- tuky
- 33 g
- nasycené mastné kyseliny
- 12 g
- sacharidy
- 9 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 6 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- cukry
- 2 g
- vláknina
- 1 g
- bílkovina
- 1 g
- draslík
- 160 mg
- vápník
- 61 mg
- cholesterol
- 60 mg
- sodík
- 46 mg
- fosfor
- 26 mg
- hořčík
- 19 mg
- zinek
- 9 mg
Ingredience
- 2 kuřata
- 50 ml oleje
- 100 g másla
- 4 mrkve
- 1 petržel
- 1 svazek řapíkatého celeru
- 1 větší cibule
- 1/2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 dl bílého vína
- 2 litry vody
- Tymián
- Rozmarýn
Postup:
- Příprava:
- Celé kuře rozporcujeme tak, že prsa vykostíme a použijeme třeba na steaky. Skelet a křídla odkrojíme a z nich připravíme omáčku.
- Stehna stehna necháme na pečení.
- Omáčka:
- Omáčku připravíme tak, že v kastrolu opečeme pečlivě omytou, nikoliv oloupanou, zeleninu na oleji do zlatohněda.
- Kuřecí skelet a křídla dáme do pekáčku a pečeme při 180°C asi 20 – 30 minut. Poté je vložíme do kastrolu k zelenině, přidáme rajčatový protlak a společně ještě chvíli restujeme. Poté podlijeme vínem a necháme odglazovat.
- Až se víno vyvaří, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Nesolíme!! Zmírníme plamen a velmi zvolna vaříme (táhneme) min 2 – 3 hodiny.
- Na poslední půl hodinu přidáme bylinky.
- Pěnu svrchu sbíráme lžící a vyhazujeme. Následně omáčku scedíme a dalším varem zredukujeme na požadovanou chuť.
- Úplně na závěr zašleháme do omáčky studené máslo a tím ji zahustíme.
- Stehna:
- Kuřecí stehna osolíme, opepříme, na každé položíme kousek másla a dáme do pekáčku.
- Pečeme při 180 °C asi 30 – 40 minut. Po dvaceti minutách můžeme podlít kuře velmi malým množstvím teplé vody – cca 0,5 dcl.
- Po dalších deseti minutách přelijeme výpekem. Posledních pár minut můžeme zvednout teplotu na 200 °C kvůli barvě a křupavé kůrčičce.
- Že je kuře hotové, poznáme tak, že je stehno v kloubu uvolněné a kostí se dá volně pohybovat.
- Výpek z kuřete přidáme do omáčky a podáváme s různými druhy brambor nebo rýží.
- Zbylou omáčku můžeme rozlít třeba do plastového výrobníku na led a zamrazit. Pak už nám stačí jen v budoucnu udělat třeba steaky nebo upéct kuře, z mrazáku vytáhneme kostku omáčky, rozehřejeme, přidáme kousek másla a máme parádní sos ke kuřeti...
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.