Pečené kuře se silnou šťávou z pečených kostí

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 180 minut
Pár vychytaných rad jak udělat opravdu dobrou šťávu z kuřete a krásně vypečená stehna.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1548 KJ
tuky
33 g
nasycené mastné kyseliny
12 g
sacharidy
9 g
mononenasycené mastné kyseliny
6 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
cukry
2 g
vláknina
1 g
bílkovina
1 g
draslík
160 mg
vápník
61 mg
cholesterol
60 mg
sodík
46 mg
fosfor
26 mg
hořčík
19 mg
zinek
9 mg

Ingredience

  • 2 kuřata
  • 50 ml oleje
  • 100 g másla
  • 4 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 svazek řapíkatého celeru
  • 1 větší cibule
  • 1/2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 dl bílého vína
  • 2 litry vody
  • Tymián
  • Rozmarýn

Postup:

  1. Příprava:
    1. Celé kuře rozporcujeme tak, že prsa vykostíme a použijeme třeba na steaky. Skelet a křídla odkrojíme a z nich připravíme omáčku.
    2. Stehna stehna necháme na pečení.
  2. Omáčka:
    1. Omáčku připravíme tak, že v kastrolu opečeme pečlivě omytou, nikoliv oloupanou, zeleninu na oleji do zlatohněda.
    2. Kuřecí skelet a křídla dáme do pekáčku a pečeme při 180°C asi 20 – 30 minut. Poté je vložíme do kastrolu k zelenině, přidáme rajčatový protlak a společně ještě chvíli restujeme. Poté podlijeme vínem a necháme odglazovat.
    3. Až se víno vyvaří, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Nesolíme!! Zmírníme plamen a velmi zvolna vaříme (táhneme) min 2 – 3 hodiny.
    4. Na poslední půl hodinu přidáme bylinky.
    5. Pěnu svrchu sbíráme lžící a vyhazujeme. Následně omáčku scedíme a dalším varem zredukujeme na požadovanou chuť.
    6. Úplně na závěr zašleháme do omáčky studené máslo a tím ji zahustíme.
  3. Stehna:
    1. Kuřecí stehna osolíme, opepříme, na každé položíme kousek másla a dáme do pekáčku.
    2. Pečeme při 180 °C asi 30 – 40 minut. Po dvaceti minutách můžeme podlít kuře velmi malým množstvím teplé vody – cca 0,5 dcl.
    3. Po dalších deseti minutách přelijeme výpekem. Posledních pár minut můžeme zvednout teplotu na 200 °C kvůli barvě a křupavé kůrčičce.
    4. Že je kuře hotové, poznáme tak, že je stehno v kloubu uvolněné a kostí se dá volně pohybovat.
  4. Výpek z kuřete přidáme do omáčky a podáváme s různými druhy brambor nebo rýží.
  5. Zbylou omáčku můžeme rozlít třeba do plastového výrobníku na led a zamrazit. Pak už nám stačí jen v budoucnu udělat třeba steaky nebo upéct kuře, z mrazáku vytáhneme kostku omáčky, rozehřejeme, přidáme kousek másla a máme parádní sos ke kuřeti...

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat