Znojemská hovězí pečeně

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 90 minut
Celkově: 120 minut
Znojemská hovězí pečeně - moravská klasika, pokud si ji pamatujete jenom ze školy, tak si ji určitě udělejte takhle

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4098 KJ
tuky
75 g
bílkovina
45 g
sacharidy
26 g
nasycené mastné kyseliny
16 g
mononenasycené mastné kyseliny
15 g
cukry
9 g
vláknina
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
draslík
295 mg
sodík
195 mg
fosfor
99 mg
vápník
99 mg
cholesterol
52 mg
hořčík
48 mg
železo
3 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 800 g hovězí falešná svíčková (nebo hovězí zadní)
  • 400 g cibule
  • 200 g sterilovaných okurek
  • 150 g špeku
  • 100 g sádla
  • 80 g hladké mouky
  • 50 g máslo
  • hovězí vývar
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Hovězí maso prošpikujeme cca polovinou slaniny, osolíme, opepříme a necháme chvilku odpočinout a krátce opečeme na sádle ze všech stran. Maso vytáhneme a odložíme bokem.

  2. V kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou polovinu slaniny – opékáme téměř do zlatova, přidáme cibuli a po chvilce restování i polovinu nakrájených okurek na nudličky. Společně opečeme do zlatohněda.

  3. Podlijeme polovinou horkého vývaru a přivedeme k varu – odvaří se nám připečené kousky masa i cibule a slaniny, a dají omáčce jedinečnou chuť a barvu. Vložíme maso zpět a pod pokličkou dusíme doměkka, za občasného přilití zbytku vývaru – horkého. Až je maso měkké, tak ho vyjmeme a omáčku

  4. Druhou polovinu slaniny a okurek mezitím opečeme do zlatova – začneme slaninou a až je téměř hotová – lehce do červena a pustí tuk - přidáme okurky nakrájené na nudličky a opět chvíli restujeme.

  5. Až je maso měkké (zapíchneme špejli a maso z ní samo sjede) vyjmeme ho ze šťávy a šťávu zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Omáčku provaříme aspoň 10 minut a následně přecedíme ke slanině a okurkám. Společně už jen krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou, s houskovým knedlíkem, rýží nebo vařenými brambory.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat