Králík dušený na víně a kořenové zelenině

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 90 minut
Vaření: 60 minut
klasika našich babiček

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
887 KJ
sacharidy
19 g
tuky
12 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
bílkovina
3 g
cukry
3 g
vláknina
1 g
draslík
189 mg
vápník
72 mg
fosfor
47 mg
sodík
35 mg
hořčík
33 mg
cholesterol
21 mg
železo
2 mg

Ingredience

  • 1 králík
  • 3 větší mrkve
  • 2 petržel
  • 2 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 200ml bílého vína
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 600ml Vývar z králíka.

Postup:

  1. Králíka naporcujeme, zadní i přední nohy a hřbety osolíme a opepříme. Ze zbytku králíka a zhruba poloviny kořenové zeleniny si připravíme trochu vývaru. Ten se bude minimálně hodinu a půl vařit, proto je lepší začít s přípravou tohoto pokrmu o něco dříve. Můžeme použít i vývar kuřecí, popřípadě jen zeleninový, ale z králika bude materiálu na vývar poměrně dost a byla by škoda ho nevyužít.
  2. Zeleninu nakrájíme na kolečka a cibuli na plátky.
  3. V kastrolku rozehřejeme olej s necelou polovinou másla a ze všech stran na něm maso opečeme do zlatova.
  4. Maso vytáhneme, přidáme lžíci másla a restujeme nakrájenou zeleninu také do zlatova. Začneme mrkví a petrželí, po chvilce přidáme řapík a cibuli.
  5. Podlijeme bílým vínem, které necháme chvilku odvařit.
  6. Vrátíme zpět králíka, podlijeme připraveným vývarem, přidáme bylinky a pod pokličkou dusíme do měkka. Což může zabrat zhruba 50 minut až hodinu.
  7. Měkké maso vyjmeme z omáčky a omáčku přelijem do kastrolku anecháme vařením zredukovat na požadovanou chuť.

  8. Část zeleniny, se kterou se maso dusilo propasírujeme zpět do omáčky, zbytek zeleniny můžeme nechat v omáčce.

  9. Na závěr zašleháme do omáčky kousek studeného másla, které nám omáčku jednak zjemní a jednak částečně zahustí.
  10. Dochutíme případně špetkou soli a čerstvě mletého pepře.
  11. Servírujeme s bramborovou kaší.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat