Banánovo skořicový zavinutý chléb

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 20
Příprava: 20 minut
Vaření: 30 minut
Celkově: 140 minut
Vláčnost banánového chlebíčku a pikantnost skořicových kynutých rolek v jednom.
Skořice s cukrem udělají voňavý boom
Zavinujte směrem od sebe ke konci potřenému vodou
Ve formě nechejte ještě aspoň 1/2 h kynout
Pečte dozlatova
Po upečení přetřete medovou polevou
Po nakrojení uvidíte krásnou spirálu

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
646 KJ
sacharidy
25 g
cukry
6 g
tuky
3 g
bílkovina
3 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
344 mg
fosfor
100 mg
hořčík
62 mg
vápník
15 mg
mangan
11 mg
cholesterol
8 mg
železo
7 mg
sodík
7 mg

Ingredience

    Na těsto:

  • 50 ml vlažné vody
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g jogurt řeckého typu
  • 2 banány (přezrálé)
  • 450 g celozrnné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citónové kůry
  • 1 lžíce domácího vanilkového extraktu
  • Na náplň:

  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce skořice
  • 50 g třtinového cukru
  • Na přeliv:

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 0,05 l rumu

Nástroje

    forma na chléb (biskupský)
    pečící papír

Postup:

  1. Tento vláčný sladký chléb je kynutý, takže při přípravě těsta je dobré mít všechny suroviny pokojové teploty. V tomto případě to znamená, že byste měli vyndat jogurt z lednice, aby nebyl zcela vychlazený.
  2. Začněte přípravou řídkého kvásku - droždí v malé misce rozmíchejte se lžičkou cukru a vlažnou vodou (ne horkou, kvasnice by se spálily). Nechejte pár minut odstát, měla by vzniknout pěnová načechraná směs.
  3. Ve velké míse rozmačkejte vidličkou (nebo rozmixujte) banány doladka a promíchejte je s jogurtem.
  4. Přidejte cukr krupici, vanilkový extrakt, citrónovou kůru a vzešlý kvásek. Jemně promíchejte.
  5. Postupně do směsi zamíchávejte prosátou mouku a sůl. Jde to vařečkou, ale můžete použít i robot.
  6. Jakmile bude směs promíchaná, přesuňte těsto na pomoučený vál a ručně jej zpracovávejte přibližně 8-10 minut, dokud nebude těsto vláčné, elastické a nelepivé. Je možné, že bude potřeba přisypat trochu mouky.
  7. Takto zpracované těsto zarovnejte do koule a přemístěte zpět do mísy - přikryjte potravinovou fólií, nebo utěrkou a dejte kynout na teplejší místo. Kynutí by mělo trvat alespoň hodinu. Nemějte obavy z přidaného banánu, těsto krásně kyne i takto obohacené. Během kynutí rozpusťte máslo a nechejte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
  8. Skořici v menší misce promíchejte s třtinovým cukrem.
  9. Po vykynutí těsto opět přemístěte na pomoučený vál. Válečkem vyválejte obdelník tak, aby odpovídal podélně velikosti formy na chléb.
  10. Těsto potřete rozpušteným máslem a důkladně posypte směsí skořice a cukru. Vynechejte pouze horní okraj těsta (ten vzdálenější od vás) a zlehka ho potřete vodou.
  11. Zamotejte z těsta válec, nemačkejte, jen zlehka srolujte. Zavinujte od bližší strany těsta směrem od sebe. Tam, kde je okraj těsta potřen vodou, zlehka přimáčkněte, aby se chléb při pečení úplně neotevřel.
  12. Takto zavinuté těsto přemístěte do připravené formy na chléb. Já ji vykládám pečícím papírem, ale může být jen vymazaná olejem nebo máslem.
  13. Připravený chlebíček nechejte ještě alespoň půl hodiny kynout na teplém místě.
  14. Pečte ve vyhřáté troubě na 170°C přibližně půl hodiny, dokud nebude zlatavé barvy. Po tomto čase můžete vyjmout z formy a ještě 10 minut nechat dopéct na plechu pokud máte pocit, že je zespod ještě příliš světlý.
  15. Při dopékání si v miste rozehřejte máslo s medem (můžete použít mikrovlnku) a poté dolijte rumem.
  16. Touto báječně voňavou směsí potřete několikrát chlebík ihned po vytažení z trouby. Během chládnutí můžete ještě několikrát potírání opakovat, směs se bude vsakovat a chlebík získá krásně lesklou kůrku nepřekonatelné chuti.
  17. Když jej rozříznete, uvidíte tu krásnou spirálu vzniklou zavinutím.
  18. Chlebík chutná skvěle čerstvý, ale po pár dnech jej můžete klidně opéct v toustovači a podávat pomazaný máslem.
  19. Běžně jej servírujte na mnoho způsobů - skvělý je jen tak samotný, můžete ho ale potřít máslem a marmeládou, oříškovou pomazánkou, nebo jej zasypat ovovcem.

  20. Pokud víte, že jej v nejbližší době nesníte celý, nakrájejte jej na plátky a zamrazte. Jednotlivé plátky proložte pečícím papírem a vložte jej do sáčku. Chlebíky tak půjdou jednoduše oddělit a můžete si tak na něm pochutnat prakticky kdykoliv!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat