Zelňačka s klobáskou
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1864 KJ
- sacharidy
- 34 g
- tuky
- 28 g
- nasycené mastné kyseliny
- 11 g
- bílkovina
- 10 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 5 g
- vláknina
- 3 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- sůl
- 1 g
- cukry
- 1 g
- draslík
- 522 mg
- sodík
- 399 mg
- fosfor
- 168 mg
- vápník
- 122 mg
- hořčík
- 79 mg
- železo
- 22 mg
- cholesterol
- 11 mg
- mangan
- 3 mg
- zinek
- 2 mg
Ingredience
- 400 g kysaného zelí
- 0,8 l hovězího vývaru (nebo vývaru z vepřových kostí)
- 200 g klobásky
- 50 g sádla
- 50 g hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 brambory
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- divoké koření (nové koření, bobkový list, celý pepř cca po dvou kusech)
- kmín
- majoránka
- ocet
- trochu cukru
- sůl
- pepř
Postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na krychličky velikosti cca 0,5 cm a uvaříme v osolené vodě se špetkou kmínu do měkka.
- Zelí přecedíme přes cedník, ovšem nálev si necháme na případné dochucení polévky, a uvaříme v osolené vodě s divokým kořením do měkka.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme na drobno.
- Do kastrolu dáme půl kávové lžičky celého kmínu a necháme jej chvilinku na sucho pražit - víc voní a lépe chutná.
- Přidáme sádlo, a až se rozpustí, dáme restovat cibuli do zlatova. Až je hotová, přihodíme česnek a opět společně chvilku restujeme.
- Přisypeme mouku, zarestujeme, přisypeme mletou papriku, zarestujeme jen chvilku, aby nezhořkla.
- Zalijeme chladným vývarem, přivedeme k varu a necháme zvolna vařit nejméně však 10 minut - dokud cítíme v polévce chuť mouky.
- Přidáme klobásku nakrájenou na půlkolečka a necháme chvilku vařit.
- Na závěr přidáme do polévky uvařené zelí a brambory (i s částí vody ve které se tyto suroviny vařily), dochutíme solí, pepřem, octem, cukrem a majoránkou, popřípadě i nálevem vycezeným ze zelí - vše dle chuti.
- Přivedeme k varu a můžeme ihned servírovat.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.