Vepřové na kmíně
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3088 KJ
- tuky
- 49 g
- bílkovina
- 38 g
- sacharidy
- 34 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 26 g
- nasycené mastné kyseliny
- 15 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 6 g
- vláknina
- 1 g
- lepek
- 1 g
- cukry
- 1 g
- draslík
- 535 mg
- sodík
- 151 mg
- cholesterol
- 151 mg
- vápník
- 81 mg
- hořčík
- 72 mg
- fosfor
- 43 mg
- zinek
- 8 mg
- železo
- 6 mg
- měď
- 1 mg
Ingredience
- 800 g vepřové plece
- 2 ks cibule
- 50 g sádla
- 1 l hovězího vývaru
- 50 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce celého kmínu
- sůl
- pepř
Příprava vepřového:
- Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky, cca 3 - 4 na porci, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a necháme chvilku odpočinout.
- Do kastrolu dáme na střední plamen polévkovou lžíci celého kmínu a necháme na sucho chvilku pražit, až kmín krásně zavoní.
- Pak přidáme polovinu sádla a až se rozpustí, vhodíme cibuli nakrájenou na drobno, do které přidáme špetku soli.
- Cibuli s kmínem restujeme na sádle do zlatohněda - platí, že čím tmavší cibule, tím bude tmavší omáčka...ovšem nesmí se cibule spálit.
- Až má cibule správnou barvu, přidáme maso a společně osmahneme do zlatova. Trvá to docela dlouho a maso pustí šťávu, kterou vydusíme, až zůstane opět jen sádlo a maso je krásně do hněda.
- Přilijeme polovinu hovězího vývaru (který musí být horký), přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a pomalu dusíme pod pokličkou do měkka. Občas můžeme podlít trochou horkého vývaru.
Příprava omáčky:
- Mezitím si ze zbytku sádla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou osmahneme do zlatova až zlatohněda.
- Hotovou horkou jíšku pečlivě rozšleháme metličkou se zbytkem vývaru - tentokrát studeným - aby v ní nebyly hrudky.
- Měkké maso z omáčky vyjmeme a vlijme do ní zásmažku rozmíchanou ve vývaru. To nám omáčku krásně zahustí, ovšem musíme minimálně 10 minut nechat probublávat.
Nakonec vrátíme maso zpět do omáčky, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a můžme podávat s rýží, bramborami nebo těstovinami.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kuře na citronech s tarhoňou
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou
Hrachová polévka s uzeným masem
Koláč z krvavých pomerančů
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.