Vepřové na kmíně

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Vepřová plec upravená na klasický způsob s kmínem, podávejte podle chuti s rýží nebo knedlíkem.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3088 KJ
tuky
49 g
bílkovina
38 g
sacharidy
34 g
mononenasycené mastné kyseliny
26 g
nasycené mastné kyseliny
15 g
polynenasycené mastné kyseliny
6 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
cukry
1 g
draslík
535 mg
sodík
151 mg
cholesterol
151 mg
vápník
81 mg
hořčík
72 mg
fosfor
43 mg
zinek
8 mg
železo
6 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 800 g vepřové plece
  • 2 ks cibule
  • 50 g sádla
  • 1 l hovězího vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce celého kmínu
  • sůl
  • pepř

Příprava vepřového:

  1. Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky, cca 3 - 4 na porci, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a necháme chvilku odpočinout.
  2. Do kastrolu dáme na střední plamen polévkovou lžíci celého kmínu a necháme na sucho chvilku pražit, až kmín krásně zavoní.
  3. Pak přidáme polovinu sádla a až se rozpustí, vhodíme cibuli nakrájenou na drobno, do které přidáme špetku soli.
  4. Cibuli s kmínem restujeme na sádle do zlatohněda - platí, že čím tmavší cibule, tím bude tmavší omáčka...ovšem nesmí se cibule spálit.
  5. Až má cibule správnou barvu, přidáme maso a společně osmahneme do zlatova. Trvá to docela dlouho a maso pustí šťávu, kterou vydusíme, až zůstane opět jen sádlo a maso je krásně do hněda.
  6. Přilijeme polovinu hovězího vývaru (který musí být horký), přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a pomalu dusíme pod pokličkou do měkka. Občas můžeme podlít trochou horkého vývaru.

Příprava omáčky:

  1. Mezitím si ze zbytku sádla a hladké mouky připravíme jíšku, kterou osmahneme do zlatova až zlatohněda.
  2. Hotovou horkou jíšku pečlivě rozšleháme metličkou se zbytkem vývaru - tentokrát studeným - aby v ní nebyly hrudky.
  3. Měkké maso z omáčky vyjmeme a vlijme do ní zásmažku rozmíchanou ve vývaru. To nám omáčku krásně zahustí, ovšem musíme minimálně 10 minut nechat probublávat.

Nakonec vrátíme maso zpět do omáčky, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a můžme podávat s rýží, bramborami nebo těstovinami.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.