Kalamáry s rajčatovou omáčkou s kapary

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 10 minut
Pro milovníky mořských plodů a vůně rozmarýnu - kalamárů se nebojte, příprava je detailně popsaná.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
899 KJ
bílkovina
22 g
sacharidy
9 g
tuky
8 g
cukry
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
vláknina
1 g
sůl
1 g
draslík
273 mg
fosfor
98 mg
vápník
73 mg
hořčík
35 mg
cholesterol
12 mg
sodík
6 mg
železo
2 mg

Ingredience

  • 600 g kalamárů čerstvých
  • 200 g cherry rajčátek
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 50 g kaparů
  • snítka rozmarýnu
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dcl bílé víno
  • olivový olej
  • 20 g másla
  • sůl
  • pepř

Příprava kalamárů

  1. Nejdříve očistíme kalamáry. Hlavy s chapadly kroutivým pohybem oddělíme od těla - jemně táhneme.
  2. Vytáhneme i s vnitřnostmi a průsvitnou kostí.
  3. Těsně nad chapadly jsou oči a ty odřízneme.
  4. Když zatlačíme na hlavu směrem doprostřed chapadel, vytlačíme zobák.
  5. Kůži z těla snadno stáhneme.
  6. Tělo obrátíme naruby - navlečeme třeba na palec, nebo když jsou větší tak třeba na vařečku a pod tekoucí vodou odstraníme všechny nečistoty.
  7. Tělo překrájíme na větší kousky - můžeme naříznout ve tvaru kosočtverce. Chapadla překrojíme uprostřed na polovinu.

Příprava pokrmu

  1. Na pánvi rozpálíme olivový olej a osolené a opepřené kalamáry na něm zprudka, ale velmi krátce opečeme - cca půl minuty - ne úplně na hotovo.
  2. Přendáme z pánve na talíř, přiklopíme druhým talířem.
  3. Na pánev přidáme máslo, ještě pár kapek olivového oleje a rozmáčknuté stroužky česneku.
  4. Opékáme česnek téměř do zlatova.
  5. Přihodíme nadrobno nasekanou šalotku a kapary a opečeme do sklovata.
  6. Následují překrájená cherry rajčata - překrájená napůl a opět chvíli opékáme.
  7. Zalijeme bílýmn vínem a necháme odvařit.
  8. Dále vlijeme drcená rajčata, hodíme snítku rozmarýnu, přisolíme, opepříme a krátce povaříme - kyselost rajčat můžeme ovlivnit přidáním malé lžičky cukru, záleží na tom, jak kvalitní rajčata máte.
  9. Na závěr vrátíme zpět kalamáry a minutu je necháme povařit v omáčce.

Podávat můžeme s polentou nebo rozpečeným bílým pečivem či rýží.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.