Africký sumeček s chřestem a holandskou omáčkou

marus
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 3
Příprava: 10 minut
Vaření: 5 minut
Rybí specialita.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2372 KJ
tuky
43 g
bílkovina
35 g
nasycené mastné kyseliny
18 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
sacharidy
7 g
vláknina
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
cukry
3 g
lepek
1 g
fosfor
449 mg
cholesterol
274 mg
vápník
211 mg
draslík
97 mg
hořčík
39 mg
sodík
13 mg
železo
5 mg
zinek
3 mg

Ingredience

  • 450 g sumečka ( jedno balení )
  • 500 g zeleného chřestu
  • 100 másla
  • 20 ml oleje
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 1 citron
  • 20 ml vína
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Chřestu odlomíme dřevnaté konce (praskne přesně tam kde má) očistíme a vložíme do pánve s vařící osolenou vodou ( dáme asi půl hrnečku= 125 ml), přiklopíme a necháme krátce 2-3 minuty v páře. Zbytek vody slijeme a do pánve dáme 50 g másla a půl lžíce oleje, chřest krátce opečeme cca 5 minut.

  2. Filet ze sumečka omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Filet je dost vysoký a jde skvěle nakrájet na kostky, které osolíme, opepříme a těsně před vložením do pánve lehce poprášíme hladkou moukou, abychom získali kůrčičku.

  3. Máme-li dvě pánve dáme do druhé předem rozpálené pánve opět 50g másla , půl lžíce oleje a na něm opečeme připravené kostky ryby. Jelikož je to velmi jemné masíčko stačí krátká doba opékání jen několikrát promíchat cca 5 minut. Pokud máme jen jednu pánev dáme opékat chřest i rybu spolu, obojí stačí opékat jen 5 minut.

  4. Opečenou rybu pokapeme citronem a podáváme s chřestem a holandskou omáčkou, kterou můžeme mít předem připravenou a uchovanou v chladu. Můžeme doplnit opečenými brambůrkami nebo toustem.

  5. Rychlá holandská omáčka z mixeru.

    1. 4 žloutky dejte do el. mixeru. V kastrolku zahřívejte 150g másla až bublá. Spusťte mixer a slabým praménkem do něj pomalu nalévejte horké máslo.
  6. Do omáčky vmixujte pomalu lžíci bílého vína, citronovou štávu, sůl a pepř podle chuti. (mám ráda i chilli)

  7. Poznámka: Když už je po chřestové sezoně dělám s baby karotkou a růžičkami brokolice.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.