Vepřové plíčky na smetaně

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 20 minut
Vaření: 60 minut
oběd pro skutečné fajnšmekry

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2577 KJ
tuky
43 g
bílkovina
29 g
sacharidy
28 g
nasycené mastné kyseliny
15 g
mononenasycené mastné kyseliny
8 g
cukry
8 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
draslík
445 mg
fosfor
373 mg
vápník
356 mg
cholesterol
253 mg
sodík
173 mg
hořčík
161 mg
železo
18 mg
zinek
6 mg
mangan
4 mg
měď
2 mg

Ingredience

  • 300 g vepřové plíce
  • 300 g vepřový jazyk
  • 300 g vepřové srdce
  • 600ml hovězího vývaru
  • 100 g uzeného boku
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 2 cibule
  • 100ml sladké smetany
  • 200 ml zakysané smetany
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 1 citrón
  • 2 lžíce cukru ( krystalu )
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce másla

Postup:

  1. Do kastrolu dáme polovinu kořenové zeleniny s jednou cibulí - zeleninu nemusíme loupat, stačí ji velmi pečlivě umýt. Na cibuli můžeme nechat vrchní hnědou slupku a jen odkrojíme kořínek. Přidáme divoké koření, sůl, vodu a dáme vařit.
  2. Jakmile voda vaří, přidáme opláchnuté vnitřnosti a vaříme do měkka.
  3. Mezitím než se vnitřnosti uvaří, připravíme si omáčku.
  4. Zbylou zeleninu oloupeme, nakrájíme na kostky a na polovině másla se sádlem opečeme do zlatova. Začneme mrkví, petrželí a celerem. Teprve po chvilce přidáme cibuli.
  5. Společně zvolna opékáme do zlatova.
  6. Přisypeme do základu hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.
  7. Tu zalijeme chladným vývarem, rozmícháme a necháme provařit.
  8. Omáčku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, cukrem a šťávou z citronu.
  9. Přidáme do ní i část přecezeného vývaru z vnitřností - stačí jen trochu, bývá poměrně chuťově výrazný (obvzlášť vaříme - li vše v jednom hrnci i s plícemi. Pokud bychom plíce vařili zvlášť, nebudeme potřebovat tolik hovězího vývaru, protože můžeme použít více vývaru ze srdcí a jazyka)). Záleží tedy jen na nás jak chceme, aby omáčka chutnala.
  10. Úplně na závěr vmícháme do omáčky zakysanou smetanu, ale s tou už omáčku nevaříme - mohla by se srazit. A zbytek másla na zjemnění
  11. Uvařené plíce ručně rozebereme na kousky - odstraníme průdušnice a nakrájíme na tenké plátky. Jazyk můžeme oloupat a i se srdcem nakrájet stejně jak plíce..
  12. Nakrájené vnitřnosti vložíme do hotové omáčky a společně krátce prohřejeme.
  13. Podáváme s karlovarským nebo houskovým knedlíkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat