Ukrajinský boršč

marus
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 35 minut
jeden z mnoha receptů na boršč

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1371 KJ
tuky
20 g
sacharidy
19 g
bílkovina
16 g
cukry
10 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
6 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
draslík
1,22 g
fosfor
233 mg
vápník
189 mg
sodík
155 mg
hořčík
112 mg
cholesterol
52 mg
železo
6 mg
zinek
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 300 g vepřové plece (nebo krkovice)
  • 400 g hlávkového zelí
  • 1 cibuli
  • 100 g mrkve
  • 100g celeru
  • 150 g červené řepy
  • 2 rajčata
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžičku octa
  • sůl
  • pepř
  • trochu sladké smetany (nebo zakysanou podle chuti)

Postup:

  1. Očištěné maso nakrájíme na kostky a dáme vařit.
  2. Mezitím nastrouháme zelí na nudličky a brambory nakrájíme na hranolky.
  3. Mrkev, celer i řepu nastrouháme na jemno na slzičkovém struhadle.
  4. Rajčata nařízneme, spaříme, zchladíme, oloupeme a nasekáme na drobné kostičky.
  5. Brambory zatím necháme stranou a zelí přidáme vařit k masu.
  6. Na rozpálenou pánev dáme olej a na něm postupně restujeme nasekanou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a červenou řepu.
  7. Poslední přidáme rajčata, prolisovaný česnek, protlak a lžičku octa pro barvu.
  8. Podlijeme troškou vody a krátce podusíme než se voda vypaří.
  9. Bramborové hranolky přidáme k masu a zelí, po chvilce vaření přilijeme celý obsah pánve, osolíme, opepříme a dovaříme vše doměkka.

  10. Do talíře si podle chuti přidá někdo sladkou někdo zakysanou smetanu.

  11. Tento boršč je jiný než ruský, do kterého se dávají 3 druhy masa a uzenina. Recept mám od rodilé Ukrajinky ale zřejmě každá rodina má svůj vlastní recept podobně jako jsou rodinné recepty u nás na bramboračku nebo svíčkovou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.