Bramborová polévka s houbami

Martin
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 25 minut
Celkově: 45 minut
Vydatná polévka s chutí a vůní lesních hub, nejen pro podzimní čas.

Ingredience

  • 400 g brambor
  • 0,8 l hovězího vývaru (nebo zeleninového)
  • 30 g sušených hub
  • 2 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 1 větší cibule
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 kávová lžička celého kmínu
  • trocha zelené petrželky

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1539 KJ
sacharidy
58 g
tuky
11 g
vláknina
9 g
bílkovina
8 g
nasycené mastné kyseliny
6 g
cukry
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
draslík
767 mg
fosfor
98 mg
sodík
84 mg
vápník
68 mg
hořčík
43 mg
cholesterol
30 mg
železo
2 mg
zinek
1 mg

Postup:

  1. Nejdříve si houby namočíme na 1/2 hodiny do vlažné vody.
  2. Oloupané brambory si dáme vařit do osolené vody s troškou kmínu, vaříme do měkka.
  3. Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle - můžeme i nakrájet na kostičky.
  4. Cibuli si připravíme - nakrájíme na drobno.
  5. Do kastrolu dáme kmín a necháme na sucho chviličku pražit.
  6. Přidáme máslo a vhodíme nakrájenou cibulku společně s nastrouhanou zeleninou a restujeme do zlatova (v případě, že jsme si zeleninu nakrájeli, začneme napřed zeleninou a cibulku přidáme až pochvíli restování).
  7. Když je zelenina s cibulkou do zlatova, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme zlatavou jíšku.
  8. Do ní nalijeme chladný vývar a přivedeme k varu. Vlijeme houby i s vodou, ve které jsme je namáčeli a společně zvolna vaříme 15 - 20 minut.
  9. Nakonec přidáme uvařené brambory i s částí vody, ve které jsme je vařili, navrch přidáme nasekanou petržel a můžeme podávat - dobrou chuť!

Uživatelská Hodnocení

Ilja
2016-12-27 13:10:39
Pisu si do tydenniho planu, jak se sleze rodina, tak to do nich nacpu.
Ivana
2016-12-20 08:17:20

Další recepty

Hovězí na víně
Jehněčí kolínko na rozmarýnu s bramborovou kaší
Bramborová rychlovka
Valašská kyselice
Boloňské ragů