Souvlaki s pečenou bramborou a tzatziki

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut
Celkově: 140 minut
Jedna z variant populárního řecké špízu, velmi snadného na přípravu

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1582 KJ
bílkovina
38 g
tuky
19 g
mononenasycené mastné kyseliny
11 g
sacharidy
9 g
cukry
4 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
draslík
721 mg
vápník
249 mg
fosfor
241 mg
cholesterol
87 mg
hořčík
82 mg
železo
5 mg
sodík
4 mg
zinek
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou (nebo vykostěných stehna)
  • 50 ml olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl
  • pepř
  • oregáno
  • tymián
  • Tzatziki

  • 300 g řeckého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • snítka kopru
  • sůl
  • pepř

Nástroje

    špejle

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájíme na silnější proužky, osolíme a opepříme.
  2. Česnek nasekáme na drobno, smícháme ho v misce s 2/3 olivového oleje, citronovou šťávou a bylinkami.
  3. Maso promícháme s marinádou a necháme v lednici marinovat alespoň dvě hodiny.
  4. Maso napícháme, respektive navlékáme na špejle.
  5. Na grilovací pánvi špízy opečeme zprudka na zbytku olivového oleje společně se snítkou tymiánu, přendáme na pekáček a 6 - 8 minut dopečeme v troubě, dokud maso není hotové.
  6. Je lepší to zkontrolovat dříve a popřípadě dopéct než maso vysušit.
  7. Servírujeme s pečenou bramborou, rozříznutou napůl a s tzatziky.

Tzatziki:

  1. Okurku nastrouháme na struhadle na hrubo.
  2. Česnek nasekáme nadrobno.
  3. Smícháme okurku s česnekem, olivovým olejem a jogurtem.
  4. Dochutíme solí, pepřem a nasekaným koprem.
  5. Podáváme k masům nebo grilované zelenině.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat