Babiččiny koblihy

marus
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 14
Příprava: 50 minut
Vaření: 5 minut
kdo by je neměl rád

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3214 KJ
tuky
74 g
polynenasycené mastné kyseliny
20 g
sacharidy
19 g
nasycené mastné kyseliny
6 g
cukry
4 g
bílkovina
3 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
110 mg
draslík
77 mg
vápník
44 mg
cholesterol
37 mg
sodík
12 mg
hořčík
11 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 30 g másla
  • 40 g cukru
  • špetku soli
  • trocha citrónové kůry
  • trochu džemu
  • trochu povidel
  • trochu tvarohu
  • 1 L oleje na smažení
  • trochu moučkového cukru (na posyp)

Postup:

  1. Nejprve uděláme kvásek smícháním půl lžíce cukru, 1 lžíci mouky, 2-3 lžíce vlahého mléka, droždí a necháme vykynout
  2. Zatím prosejeme do mísy mouku, osolíme ji, přidáme cukr, kůru a zamícháme.
  3. Mléko s máslem ohřejeme, aby se máslo rozpustilo.
  4. Vzešlý kvásek přelijeme do mouky, přilijeme vlahé mléko a 3 lžíce rumu (je nutný, aby těsto nesálo tuk při smažení).
  5. V míse vše důkladně promícháme a pak uhněteme hladké, hebké těsto.
  6. Podle potřeby podsypáme moukou a těsto necháme vykynout.
  7. Vykynuté rozdělíme na 2-3 díly a na podložce vyválíme obdélník dost široký na vyznačení 2 vykrajovacích kroužků nad sebou. (Kroužek 6 cm- těsto široké 14 cm)
  8. U kraje obdélníku lehce vyznačíme vedle sebe kroužky.
  9. Do každého kroužku dáme lžičkou náplň (může to být džem, povidla nebo tvaroh) přehrneme druhý kraj.
  10. Prsty dobře přimáčkneme těsto okolo náplně a vykrojíme koblihy.
  11. Hotové necháme ještě přikryté kynout, otočíme a ještě chvíli necháme kynout.
  12. Vykynuté dáme smažit do velkého množství (koblihy mají plavat) rozpáleného tuku nejprve horní stranou.
  13. Přiklopíme a smažíme pod pokličkou několik vteřin, pak otočíme pomocí špejle a dosmažíme odkryté z druhé strany.
  14. Smaží se z každé strany cca 1 minutu.
  15. Vyndaváme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk.
  16. Ze odkrájených zbytků těsta už se koblihy nedělají (byly by tuhé), smotáme přes prst tzv. šišky, které se neplní ale usmažené se obalují ve skořicovém cukru.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.