Domácí vánočky
marusSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 3725 KJ
- sacharidy
- 131 g
- cukry
- 38 g
- tuky
- 30 g
- bílkovina
- 18 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 11 g
- vláknina
- 5 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- lepek
- 1 g
- fosfor
- 467 mg
- draslík
- 397 mg
- vápník
- 191 mg
- cholesterol
- 172 mg
- hořčík
- 73 mg
- sodík
- 55 mg
- železo
- 5 mg
- zinek
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1 kg polohrubé mouky
- 230 g krupicového cukru
- 200 g másla
- 6 žloutků
- 500 ml mléka
- 1 lžička soli
- 50 g kvasnic
- citronová kůra
- 50 g rozinek
- 70 g mandlí
- 50 ml rumu
Postup:
- Rozinky opereme, necháme okapat a v uzavíratelné skleničce zalijeme rumem.
- Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme na hrubo.
- Pro výrobu těsta použijeme polohrubou mouku, z hrubé by byla vánočka suchá, z hladké hutná.
- Cukr krupice nebo krystal se v mouce dobře rozptýlí.
- Z vajec použijeme jen žloutky, bílek v těstě tvrdne.
- Z tuku je nejlepší máslo, tučnější vánočky jsou hodně těžké, používáme rozpuštěné vlahé.
- Kvasnice nejlépe čerstvé rozetřeme se lžičkou cukru, přidáme lžíci vlahého mléka a lžíci mouky- necháme vzejít kvásek.
- Sůl nikdy nezapomeneme, těsto by nebylo chutné na 1kg mouky se používá 10g soli (1dkg).
- Mléko použijeme vlahé - studené by bránilo kynutí a horké by kvasnice spařilo.
- Po vzejití kvásku zaděláme těsto nejdříve v míse, pak na vále dobře vypracujeme až se nebude chytat válu.
- V přikryté míse necháme těsto v teple vykynout, po hodině přidáme rozinky a 2/3 mandlí, promícháme a necháme znovu vykynout- objem by se měl zdvojnásobit, těsto je pružné a po vmáčknutí prstu se vyrovná zpět.
- Těsto přendáme na vál a rozdělíme na poloviny pokud chceme dělat vánočky menší a z každé upleteme jednu.
- Těsto na jednu vánočku rozdělíme na 9 dílů ( pokud neumíme plést "cop"ze 4pramenů, tak jen na 8 ale 3 uděláme větší než ostatních 5, ze čtyř pramenů začínáme plést uprostřed směrem ke krajům).
- Z každého dílu vytvoříme dlouhý váleček (pramen) a upleteme nejprve ze 4 (nebo 3 silnějších) spodní díl, přemístíme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení.
- Prostředek lehce hřbetem dlaně promáčkneme a potřeme mašlovačkou namočenou ve vodě, aby další díl držel a nesjel během pečení.
- Pak upleteme ze 3 pramenů díl a nakonec smotáme poslední dva, při pokládání na sebe postupujeme stejně a poslední konce dvou pramenů podstrčíme z každé strany pod vánočku..
- Vytvarované vánočky zajistíme ještě na každém konci a uprostřed špejlí, přikryjeme a necháme opět kynout na teplém místě asi půl hodiny, pak teprve pomažeme vánočky vejcem rozkvedlaným v troše mléka a posypeme zbývajícími mandlemi.
- Dáme do trouby předehřáté na 180 ° C , po 10 minutách zmírníme na 170° C a pečeme cca 35 - 45 minut podle velikosti vánočky a podle trouby.
- Uprostřed pečení přikryjeme vánočku papírem na pečení, aby se svrchu nespálila.
- Zkusíme zapíchnutím špejle uprostřed zda se nelepí těsto na špejli a vánočka je upečená.
- Necháme vychladnout, lehce poprášíme moučkovým cukrem a nakrájenou podáváme.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.