Domácí vánočky

marus
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 120 minut
Vaření: 45 minut
tradiční recept nezklame

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3725 KJ
sacharidy
131 g
cukry
38 g
tuky
30 g
bílkovina
18 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
mononenasycené mastné kyseliny
11 g
vláknina
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
fosfor
467 mg
draslík
397 mg
vápník
191 mg
cholesterol
172 mg
hořčík
73 mg
sodík
55 mg
železo
5 mg
zinek
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 230 g krupicového cukru
  • 200 g másla
  • 6 žloutků
  • 500 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 50 g kvasnic
  • citronová kůra
  • 50 g rozinek
  • 70 g mandlí
  • 50 ml rumu

Postup:

  1. Rozinky opereme, necháme okapat a v uzavíratelné skleničce zalijeme rumem.
  2. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme na hrubo.
  3. Pro výrobu těsta použijeme polohrubou mouku, z hrubé by byla vánočka suchá, z hladké hutná.
  4. Cukr krupice nebo krystal se v mouce dobře rozptýlí.
  5. Z vajec použijeme jen žloutky, bílek v těstě tvrdne.
  6. Z tuku je nejlepší máslo, tučnější vánočky jsou hodně těžké, používáme rozpuštěné vlahé.
  7. Kvasnice nejlépe čerstvé rozetřeme se lžičkou cukru, přidáme lžíci vlahého mléka a lžíci mouky- necháme vzejít kvásek.
  8. Sůl nikdy nezapomeneme, těsto by nebylo chutné na 1kg mouky se používá 10g soli (1dkg).
  9. Mléko použijeme vlahé - studené by bránilo kynutí a horké by kvasnice spařilo.
  10. Po vzejití kvásku zaděláme těsto nejdříve v míse, pak na vále dobře vypracujeme až se nebude chytat válu.
  11. V přikryté míse necháme těsto v teple vykynout, po hodině přidáme rozinky a 2/3 mandlí, promícháme a necháme znovu vykynout- objem by se měl zdvojnásobit, těsto je pružné a po vmáčknutí prstu se vyrovná zpět.
  12. Těsto přendáme na vál a rozdělíme na poloviny pokud chceme dělat vánočky menší a z každé upleteme jednu.
  13. Těsto na jednu vánočku rozdělíme na 9 dílů ( pokud neumíme plést "cop"ze 4pramenů, tak jen na 8 ale 3 uděláme větší než ostatních 5, ze čtyř pramenů začínáme plést uprostřed směrem ke krajům).
  14. Z každého dílu vytvoříme dlouhý váleček (pramen) a upleteme nejprve ze 4 (nebo 3 silnějších) spodní díl, přemístíme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení.
  15. Prostředek lehce hřbetem dlaně promáčkneme a potřeme mašlovačkou namočenou ve vodě, aby další díl držel a nesjel během pečení.
  16. Pak upleteme ze 3 pramenů díl a nakonec smotáme poslední dva, při pokládání na sebe postupujeme stejně a poslední konce dvou pramenů podstrčíme z každé strany pod vánočku..
  17. Vytvarované vánočky zajistíme ještě na každém konci a uprostřed špejlí, přikryjeme a necháme opět kynout na teplém místě asi půl hodiny, pak teprve pomažeme vánočky vejcem rozkvedlaným v troše mléka a posypeme zbývajícími mandlemi.
  18. Dáme do trouby předehřáté na 180 ° C , po 10 minutách zmírníme na 170° C a pečeme cca 35 - 45 minut podle velikosti vánočky a podle trouby.
  19. Uprostřed pečení přikryjeme vánočku papírem na pečení, aby se svrchu nespálila.
  20. Zkusíme zapíchnutím špejle uprostřed zda se nelepí těsto na špejli a vánočka je upečená.
  21. Necháme vychladnout, lehce poprášíme moučkovým cukrem a nakrájenou podáváme.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.