Dýňový koláč s mandlemi
BrandyskakuchtickaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1809 KJ
- sacharidy
- 36 g
- tuky
- 28 g
- cukry
- 15 g
- nasycené mastné kyseliny
- 13 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 8 g
- bílkovina
- 8 g
- vláknina
- 4 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- lepek
- 1 g
- draslík
- 503 mg
- fosfor
- 181 mg
- cholesterol
- 81 mg
- hořčík
- 73 mg
- vápník
- 66 mg
- sodík
- 21 mg
- mangan
- 6 mg
- železo
- 5 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 175 g hladké mouky
- 110 g másla
- špetka soli
- 15 g cukru
- 30 ml vody
- špetka soli
- 600 g dýně (pyré)
- 3 vejce
- 220 g smetany (ke šlehání)
- 120 g javorového sirupu
- 1 lžička skořice (mleté)
- 1 lžička zázvoru (jemně strouhaného)
- špetka muškátového oříšku (mletého)
- 100 g mandlí (špalíčky nebo lupínky)
Postup:
-
Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a zpracujeme do konzistence drobenky, potom přilijeme trochu (cca 30ml) studené vody a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme zhruba hodinu odpočinout v lednici.
- Mezitím si připravíme náplň. V míse vyšleháme vejce se sirupem, přidáme smetanu, sůl a dobře promícháme. Do směsi přisypeme skořici, mletý zázvor a špetku muškátového oříšku.
- Omytou dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky,poklademe na plech a dáme péct na 30 min při 180 stupních. Upečenou dýni rozmixujeme na pyré.
-
Dýňové pyré vlijeme do připravené smetanové směsi a promícháme.
- Odpočaté těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme jej do koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Přečnívající okraje ořízneme, dno propícháme vidličkou a na těsto vlijeme dýňovou náplň, kterou posypeme mandlovými lupínky nebo špalíčky.
- Koláč pečeme v troubě při 180 stupních 40 - 45 minut.
- Upečený koláč necháme vychladnout
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Kuřecí prsa s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami
Základní kváskový chléb
Penne s brokolicí v nivové omáčce
Mušle sv. Jakuba s čočkou beluga
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.