Dýňový koláč s mandlemi

Brandyskakuchticka
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Podzimní koláč

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1809 KJ
sacharidy
36 g
tuky
28 g
cukry
15 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
mononenasycené mastné kyseliny
8 g
bílkovina
8 g
vláknina
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
draslík
503 mg
fosfor
181 mg
cholesterol
81 mg
hořčík
73 mg
vápník
66 mg
sodík
21 mg
mangan
6 mg
železo
5 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 175 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • špetka soli
  • 15 g cukru
  • 30 ml vody
  • špetka soli
  • 600 g dýně (pyré)
  • 3 vejce
  • 220 g smetany (ke šlehání)
  • 120 g javorového sirupu
  • 1 lžička skořice (mleté)
  • 1 lžička zázvoru (jemně strouhaného)
  • špetka muškátového oříšku (mletého)
  • 100 g mandlí (špalíčky nebo lupínky)

Postup:

  1. Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a zpracujeme do konzistence drobenky, potom přilijeme trochu (cca 30ml) studené vody a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme zhruba hodinu odpočinout v lednici.

  2. Mezitím si připravíme náplň. V míse vyšleháme vejce se sirupem, přidáme smetanu, sůl a dobře promícháme. Do směsi přisypeme skořici, mletý zázvor a špetku muškátového oříšku.
  3. Omytou dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky,poklademe na plech a dáme péct na 30 min při 180 stupních. Upečenou dýni rozmixujeme na pyré.
  4. Dýňové pyré vlijeme do připravené smetanové směsi a promícháme.

  5. Odpočaté těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme jej do koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Přečnívající okraje ořízneme, dno propícháme vidličkou a na těsto vlijeme dýňovou náplň, kterou posypeme mandlovými lupínky nebo špalíčky.
  6. Koláč pečeme v troubě při 180 stupních 40 - 45 minut.
  7. Upečený koláč necháme vychladnout

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat