Holandská omáčka

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 5 minut
Vaření: 10 minut
Výborná francouzská omáčka z vaječných žloutků a másla, k masům i zelenině

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1330 KJ
tuky
33 g
nasycené mastné kyseliny
18 g
mononenasycené mastné kyseliny
10 g
sacharidy
1 g
bílkovina
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
fosfor
240 mg
cholesterol
199 mg
vápník
65 mg
draslík
57 mg
sodík
11 mg
hořčík
9 mg
železo
2 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • 1 kávová lžička vinného octa
  • sůl
  • kajenský pepř (špetička)
  • citron

Postup:

  1. Připravíme si vodní lázeň.
  2. Než nám začne voda vřít, dáme vedle do kastrolku víno s octem a špetkou soli svařit zhruba na polovinu a odděláme stranou.
  3. V dalším kastrolku si necháme rozpustit máslo. Jen rozpustit, nepřepálit.
  4. Do misky vyklepneme tři žloutky z pokud možno větších vajec. Dáme misku na vodní lázeň a za neustálého míchání sledujeme, jak se omáčka mění v pěnu a houstne.
  5. Zašleháme do ní víno s octem a začneme zašlehávat i rozpuštěné máslo.
  6. Pokud houstne příliš rychle, nebo se žloutky začínají srážet, je potřeba misku ihned odstavit vedle z vodní lázně a stále šlehat metličkou, aby omáčka schládla a nesrazila se.
  7. Dochutíme solí, špetkou kajenského pepře a můžeme přidat i pár kapek citronu.
  8. Omáčka musí zůstat teplá. Jinak se máslo oddělí od žloutků a ztuhne. Rozhodně neschovávat přes noc do lednice.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat