Vejce natvrdo / naměkko / na hniličku

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 1
Celkově: 10 minut
Zdravá a výživná snídaně, k chlebu nebo jinému pečivu s máslem a solí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
189 KJ
bílkovina
3 g
tuky
3 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
131 mg
cholesterol
129 mg
draslík
79 mg
sodík
40 mg
vápník
32 mg
hořčík
14 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • vejce
  1. Vejce se skořápkou vložíme do kastrůlku se studenou vodou a dáme vařit. Kdybychom dali vejce až do vroucí vody, mohla by prasknout skořápka.
  2. Od té doby, co voda v kastrůlku s vejci vřela, zeslabíme plamen a naměříme si 8-10 minut pro vajíčka natvrdo, přibližně 4-5 minut pro vejce na hniličku, a rozhodně ne déle než 2-3 minuty pro vejce naměkko.
  3. Po uvaření slijeme z vajec horkou vodu a zchladíme je tím, že je ponoříme do studené vody. Skořápka potom půjde lépe oloupat.
  • Jestliže vejce vaříme déle než 10 minut, žloutek po obvodu chytí nazelenalou barvu. Toto zabarvení je výsledkem chemické reakce probíhající za tepla mezi bílkem a žloutkem a my v něm vidíme známku toho, že se vejce vařilo dlouho. Sytost žluté barvy samotného žloutku je zase ukazatel, jaké měly slepice krmení. Světle žlutá barva poukazuje spíš na slepice z velkochovu, zatímco tmavě žlutá barva svědčí o tom, že slepice měla zelené a přírodní krmení a tato vajíčka obsahují větší množství vitamínů.

  • Vajíčka na hniličku mají mít úplně ztuhlý bílek a žloutek spíše kašovitý. Dobře se hodí k omáčkám, např. koprové.

  • Vejce naměkko mají tuhý bílek a úplně řídký žloutek. Naměkko se doporučuje konzumovat jen zaručeně nezávadná a čerstvá vajíčka. Čerstvost vajec se pozná například tak, že syrové vejce má po rozklepnutí pevnější bílek - čím je vejce starší, tím je bílek vodovější. Čím je vejce starší, tím větší je také vzduchová komůrka (a proto se starší vejce vznáší blíž k hladině, zatímco čerstvé je těžší a klesá).

  • Slyšela jsem několik názorů na to, jak velká porce vajec je vhodná. Bílek sice obsahuje nějaký cholesterol, ale právě kvůli fosforu ve žloutku by se to s vajíčky nemělo přehánět a doporučuje se sníst 2-4 vajec za týden. Některé jiné zdroje uvádějí, že sníst 7 vajíček za týden, je pro tělo neškodné.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.