Jáhlová kaše

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Kaše uvařená z jáhel a mléka, mírně ocukrovaná, podávaná s ovocem nebo ovocnou omáčkou.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1264 KJ
sacharidy
27 g
tuky
16 g
cukry
14 g
bílkovina
10 g
nasycené mastné kyseliny
9 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
draslík
388 mg
vápník
305 mg
fosfor
243 mg
sodík
148 mg
cholesterol
48 mg
hořčík
32 mg

Ingredience

  • 1 l mléka
  • 200 g jahel
  • špetka soli
  • lžíce cukru
  • 60 g másla
  • skořice
  1. Jáhly propláchneme a co je důležité: dvakrát spaříme vodou, aby kaše nebyla hořká.
  2. Do studeného mléka nasypeme jáhly, cukr, sůl a plátek másla a přivedeme k varu.
  3. Za stálého míchání vaříme na mírném plameni 25 minut. Spíše než míchání se jedná o převracení jahel vařečkou, abychom zrníčka nerozmačkali.
  4. Rozdělíme na 4 talíře, omastíme máslem, posypeme skořicí a případně cukrem.
  5. Přidáváme-li do kaše sušené ovoce a oříšky, přihodíme je do kastrolu asi 10 minut před dovařením.

Jáhlová kaše mi nejvíc chutná s ovocnou omáčkou, kterou připravuji z mraženého ovoce. Mražené maliny (například) dáme do kastrolku, podlijeme troškou vody a pocukrujeme. Promícháváme, dokud nejsou maliny rozmrazené. Bokem si ve vodě v hrníčku rozpustíme lžíci vanilkového pudinku nebo škrobu a jakmile budou maliny vřít, zahustíme je pudinkem/škrobem. Když začne směs probublávat, vypneme sporák a můžeme servírovat.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat