Bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím a cibulkou

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2111 KJ
sacharidy
67 g
bílkovina
25 g
tuky
14 g
vláknina
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
cukry
1 g
sodík
512 mg
draslík
469 mg
fosfor
143 mg
vápník
133 mg
hořčík
68 mg
cholesterol
37 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 400 g Uzené krkovičky
  • 200 g hrubé mouky (podle potřeby i víc)
  • 50 g krupice
  • 6 středně velkých brambor
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Kysané zelí

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • trocha cukru
  • ocet

Postup:

  1. Uzenou krkovičku uvaříme v mírně osolené vodě společně s kořením do měkka.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle.
  3. Přidáme vejce, krupici a hrubou mouku - dobře vymícháme a osolíme.
  4. Z těsta vytvoříme placičky, na které rozdělíme uvařené uzené, nakrájené na kostičky. Pak zabalíme a snažíme se udělat koule.
  5. Vkládáme do vody, ve které jsme uvařili uzené. Až jsou hotové, vyplavou navrch - což může trvat 10 - 15 minut.
  1. Do kastrolu vhodíme trochu kmínu - cca půl kávové lžičky, možná trošku více - a na sucho jej chvilku pražíme, až zavoní.
  2. Přidáme sádlo a do rozpuštěného sádla na kostičky nakrájenou cibuli. Tu trošku osolíme.
  3. Opékáme do zlatohněda. Větší čás sádla z kastrolu přes cedník přelijeme do menšího rendlíku a odděláme stranou.
  4. Do kastrolu se zbytkem sádla a cibulí vložíme zcezené zelí a společně restujeme, za občasného míchání, aby se pepřipálilo - čím déle tíme lépe, minimálně však deset minut. Nepříliš zprudka. Zelí je potřeba opéct jakoby do lehce do zlatova. Zalijeme horkou vodou, jen po hladinu zelí.
  5. Vaříme téměř do měkka, cca deset minut.
  6. Mezitím si v rendlíku, kam jsem zcedili sádlo, připravíme jíšku. Nasypeme do něj hladkou mouku a zvolna opečeme do zlatova. Můžeme přidat trochu sádla, aby se jíška dobře prosmažila.
  7. Zalijeme trochou studené vody a dobře rozšleháme.
  8. Z uvařeného zelí zcedíme část vody a odděláme stranou.
  9. Vlijeme do zelí rozšlehanou jíšku, rozmícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme ještě aspoň 5 - 6 minut probublávat, až nebudete cítit chuť mouky.
  10. Hustotu můžeme ovlivnit přidáním vody, kterou jsme vycedili z uvařeného zelí.
  11. Chuť doladíme solí, cukrem a octem. Nebo i nálevem ze zelí, ovšem pokud jsme ho nevylili.

Je potřeba dochucení věnovat trpělivost a dochucovat tak dlouho, dokud vám nebude opravdu chutnat. Někdo raději sladší a kysané zelí může cukru pobrat docela dost, někdo raději kyselejší. Proto neudávám u těchto docuchovadel přesné váhy, protože přesně to nejde nikdy :)


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.