Zapékaná šumka s Čekankovými puky

Jiřinka
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 35 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1689 KJ
tuky
28 g
bílkovina
20 g
sacharidy
16 g
nasycené mastné kyseliny
13 g
cukry
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
617 mg
vápník
263 mg
fosfor
198 mg
sodík
120 mg
cholesterol
66 mg
hořčík
56 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 100 g šunky (nejlépe od kosti)
  • 600 g čekankové puky
  • 1 citron
  • 1 lžička hladké mouky
  • 100 g sýra eidam
  • Bešamelová omáčka

  • 500 ml mléka
  • 100 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Připravíme si čekankové puky

    1. Čekanku pečlivě očistíme, vlejeme do vroucí vody citronovou šťávu a vložíme čekanku do vody.
    2. Vaříme pod pokličkou na mírném ohni 5 minut.
    3. Když jsou Čekankové puky uvařené, vyndáme z vody a vymačkáme z nich co nejvíc vody.
    4. Vymažeme máslem zapékací mísu a naskládáme obalenou čekanku šunkou do mísy.
  2. Bešamelová omáčka

    1. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku a necháme mouku opražit do světle hnědé barvy.
    2. Postupně přiléváme mléko.
    3. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, špetku soli a pepře.
    4. Přivedeme do varu a odstavíme.
  3. Závitky zalejeme bešamelem, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě do zlatova. Čekanka je výborná pro diabetiky a pro Ty co drží redukční dietu. Je lehce stravitelná, tak s chutí do toho.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.