Houbové rizoto

Peťula
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Celkově: 40 minut
Rizoto z rýže, hub, zeleniny a špeku, kořeněné paprikou a sypané strouhaným sýrem

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2056 KJ
sacharidy
58 g
vláknina
43 g
bílkovina
36 g
tuky
11 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
draslík
254 mg
vápník
98 mg
sodík
86 mg
fosfor
63 mg
hořčík
31 mg
cholesterol
22 mg
železo
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 300 g rýže
  • 40 g slaniny (nebo špeku)
  • 40 g tvrdého sýra eidam
  • 20 g másla
  • 300 g hub
  • 200 g zelenina mrkev,kukuřice,hrášek
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • špetka sladké papriky
  • trochu petrželky
  • kečup
  1. Dáme vařit/péct rýži: rýži třikrát propláchneme v horké vodě, zalejeme 1,5krát větším množstvím, než je rýže samotné, posolíme a přidáme plátek másla pro lepší chuť.
    Rýži můžeme péct v troubě v kastrolku bez pokličky, trvá to necelé půl hodiny. Pokud se na takto připravené rýži dělá tvrdá suchá kůrka, raději rýži pečeme pod pokličkou, nebo ji můžeme před pečením ještě krátce povařit - upeče se potom rychleji. Možná preferujete jiný způsob přípravy rýže, budu ráda pokud jej napíšete do komentáře :).
  2. Zeleninu povaříme 5-10 minut v osolené vodě.
  3. Houby nakrájíme a podusíme na 20 g másla. Přisolíme, okořeníme kmínem, pepřem, paprikou a lžicí kečupu, můžeme přidat jemně nasekanou petrželku.
  4. V kastrole vyškvaříme kousky slaniny, přidáme dušené houby, rýži a zeleninu, promícháme a necháme spolu chvíli osmahnout. Pokud strávníkům nevadí lehounce nahořklá chuť, přidávám ke slanině na osmahnutí ještě na kousky nakrájenou čerstvou papriku. Tepelně připravená paprika ale maličko zhořkne, což není nutně nepříjemná chuť.
  5. Podáme sypané strouhaným sýrem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.