Holubky (plněné zelné listy)

Peťula
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 40 minut
Vaření: 45 minut
Celkově: 95 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2356 KJ
sacharidy
45 g
tuky
33 g
bílkovina
17 g
cukry
10 g
vláknina
8 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
draslík
1,363 g
fosfor
337 mg
vápník
241 mg
hořčík
136 mg
sodík
37 mg
železo
6 mg
zinek
3 mg
mangan
2 mg

Ingredience

  • 1 kg hlávky zelí
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce oleje
  • 400 g mletého masa
  • 200 g rýže
  • sůl
  • pepř
  • stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 240 g rajčatového protlaku
  • trocha mleté červené papriky

Postup:

  1. Ve velkém hrnci, do kterého se nám vejde celá hlávka zelí, přivedeme k varu vodu s octem a olejem. Je dobré si předem vyzkoušet, kolik vody musí v hrnci být, aby se po ponoření zelí nevylila ale zároveň aby bylo zelí pod hladinou.
  2. Hlávku zelí vložíme do vroucí vody a necháme chvíli povařit na mírném plameni. Když je zelí na povrchu změklé (cca po 2 minutách), vyjmeme hlávku a obereme z ní měkké listy. Potom hlávku opět ponoříme do kastrolu a obírání listů opakujeme, dokud již hlávka nemá žádné velké listy. Malé listy použijeme na něco jiného, třeba do polévky.
  3. Velké listy rozkrojíme napůl a přitom z nich seřízneme tuhou střední část košťálu.
  4. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme mleté maso, spařenou rýži, sůl, pepř, papriku, česnek a polovinu rajčatového protlaku.
  5. Vždy lžíci masové směsi zabalíme do poloviny zelného listu.
  6. Holubky naskládáme do kastrolu, zalijeme ve vodě rozmíchanou druhou polovinou rajčatového protlaku tak, aby byly všechny holubky pod vodou.
  7. Přivedeme k varu a dusíme asi 3/4 hodiny.
  8. Podáváme s pečivem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.