Žemlovka

Jiřinka
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 30 minut
Žemlovka neboli Zemlbába, sladký oběd z jablek, ořechů a hrozinek.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3108 KJ
sacharidy
101 g
cukry
50 g
tuky
27 g
bílkovina
20 g
polynenasycené mastné kyseliny
12 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
4 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
draslík
1,816 g
fosfor
1,243 g
lepek
1 g
sůl
1 g
vápník
438 mg
hořčík
437 mg
cholesterol
168 mg
sodík
135 mg
železo
9 mg
zinek
9 mg
mangan
8 mg
měď
3 mg
jód
1 mg

Ingredience

  • 1 chlebíčková veka
  • 500 ml mléka
  • 5 vajec
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • Trochu máslo (na vymazání mísy)

Postup:

  1. Nejdříve si jablka omejeme, zbavíme je slupky a nakrájíme na plátky.
  2. Veku si nakrájíme na plátky a dáme do mísy, ve které jsme si rozšlehali mléko, žloutky, 2 lžíce cukru a vanikový cukr. Máčíme těsně před tím, než začneme vše pokládat do mísy.
  3. Zapékací misu vymažeme máslem.
  4. Nejdříve dáme vrstvu vymačkané veky, potom jablka, posypeme rozinkami, ořechy a cukrem. Na jablka zase veku a vrstvy střídáme.
  5. Končíme vekou a dáme do trouby na 200 stupňů 20 mimut. Mezitím si našleháme sníh ze zbylých bílků, do nich jsme si dali trošku soli a 2 lžíce cukru.
  6. Nakonec dáme sníh na žemlovku a na 120 stupňů na 10 minut dáme ještě zapéct.
  7. Je to dobrá svačina, nebo i oběd.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.