Květáková polévka se sýrem, zeleninou a cuketovými krutony

Mišula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 20 minut
Naprostá podzimní mňamka se spoustou vitamínů. Je čas na jednu hustou polévku, která zasytí i zahřejte.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1764 KJ
sacharidy
26 g
tuky
22 g
bílkovina
22 g
nasycené mastné kyseliny
14 g
cukry
7 g
vláknina
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
sůl
1 g
draslík
302 mg
vápník
251 mg
fosfor
153 mg
sodík
70 mg
hořčík
59 mg
cholesterol
26 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

    Na polévku:

  • 1 květák
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 5 brambor
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek strouhaného sýra goudy (můžete dát i chedar)
  • chilli
  • Na krutonky:

  • 1 cuketu
  • Sůl
  • pepř
  • Lžička tymiánu

Postup:

  1. Nejprve si oškrábeme brambory a mrkev (mrkev na jemno nastrouháme). Nakrájíme i s celerem, květák rozdělíme na růžičky.
  2. Do hrnce si přidáme nakrájené suroviny a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut, nebo dokud není vše hezky měkké.
  3. V jiném hrnci si rozpustíme na mírném plameni máslo, vmícháme mouku, okořeníme a postupně přiléváme mléko. Přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání 2 minuty, nebo dokud směs nezhoustne.
  4. Snížíme si plamen a vmícháme nastrouhaný sýr. Odstavíme a vmícháme do květákové směsi. Ochutnáme a případně dochutíme.
  5. Ted už zbývá jen na pánvi orestovat na kostičky nakrájenou cuketu se solí, pepřem a tymiánem. Tyto krutonky nasypeme na talíř s polévkou.
  6. Přeji dobrou chuť. Tento recept mám od mojí pravé ruky Haničky a už ho nedám. ;-)

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.