5 potravin, které vás ochladí lépe než zmrzlina

Co se vám vybaví, řekne-li se léto”? Pokud odpovídáte, že zmrzlina”, pivo” a vychlazená limonáda”, máme pro vás radu. Pouze jedna z těchto typicky letních ingrediencí vás totiž v horkém dni skutečně ochladí.

Ne všechno, co je studené, vám v horkém letním dni přinese úlevu. A věděli to už staří Číňané.

Ti přišli s unikátním způsobem dělení potravin. Na rozdíl od Evropanů o jídle neuvažují  jako o souboru bílkovin, sacharidů a tuků, místo toho rozlišují dvě protikladně a vzájemně se doplňující energie jin a jang.

Pomiňme nyní to, co si Evropan může a nemusí myslet o tradiční čínské medicíně. Podstatné je to, že minimálně v tom, jak na nás jednotlivé potraviny v horku působí, se čínská medicína výrazně shoduje i se západními zkušenostmi.

ČTĚTE TAKÉ: Jídlo, které ochladí. Tradiční čínská medicína pomůže (nejen) v létě

Jak Číňané, tak západní lékaři proto společně varují: je-li vám horko, raději se vyhněte vysloveně ledovým nápojům. Má to svůj důvod: místo kýženého ochlazení vám po nich tělesná teplota může naopak stoupnout.

Jak to? Je-li nápoj příliš studený, může tělo na chvíli vypnout mechanismus pocení, naopak začne ukládat více tepla, aby vás rychleji ohřálo. Ve výsledku vám tak bude větší horko než na začátku. 

Po čem tedy sáhnout, chcete-li se v horkém letním dni zchladit? Tady je nejlepší pětka.

 

1. Jogurty a kysané mléčné výrobky

Spolehlivě vás ochladí, a dopřejete-li si je bez přidaných cukrů a sladidel, tak vám na rozdíl od nejrůznějších limonád ani neuškodí. Chcete-li si jogurt něčím zpestřit, namíchejte si ho s čerstvým ovocem.

2. Ovoce a zelenina

Tak tohle je letní evergreen. Doslova. Nejlépe tělo ochladí lehce přezrálý meloun a banány, ze zeleniny sáhněte po rajčatech, hlávkovém salátu a ředkvičkách.

3. Studené polévky

Není divu, že si je oblíbili především obyvatelé středomořských zemí - tyhle polévky ochladí a zároveň tělu dodají potřebné tekutiny. Nejpopulárnější mezi studenými polévkami je španělská gazpacho a bulharský tarator a dobrá zpráva je, že si je jednoduše zvládnete připravit i doma.
ČTĚTE TAKÉ: Studené polévky chutnají i osvěží. Uvařte si některou z nich doma

4. Zelený a mátový čaj

Horký čaj v horkém létě, ptáte se? Nejen Číňané, ale i Arabové zjistili, že zelený, potažmo mátový čaj vás spolehlivě ochladí - ať už horký, nebo vychlazený. Zelený čaj navíc zpomaluje stárnutí a ten mátový zase uklidňuje žaludek.

5. Pivo

Přestože platí, že s alkoholem byste měli zacházet opatrně (a vyhnout se mu na přímém slunci), jeden dva půllitry tělu v horkém dni okamžitě uleví - mimo jiné i proto, že alkohol roztahuje cévy.

Vyzkoušejte typicky letní recepty

30 min.
Základní španělská paella Typické španělské jídlo si připravíte i doma. Stačí k tomu pár surovin a hluboká pánev.
10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
Řecký salát Řecký salát, lehká a chutná svačinka, nebo v parném dni i hlavní jídlo.
Předchozí článek:
Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček
Další článek:
Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu